Consecration – Aux

Consecration je bend koji egzistira na ovim prostorima vec 8 godina. Muzika kojom se bave je gotovo nemoguca za bilo koju vrstu kategorizacije ili zanrovske odrednice. Ima tu svega: doom metala, progressive rocka, stonera, ambienta, gothica… Kako ljudi vole da bendove svrstavaju u vrste, rase i pasmine, na samom pocetku treba objasniti da je u slucaju ovog benda to naprosto nemoguce. Ako baš ne mozete bez toga, nazovimo njihovu muziku experimentalnim metalom. Oni za sebe vole da kazu da su “Def leppard doom metala”, ali bih ih ja pre nazvao “jedinim pravim balkanskim pandanom Opeth-a”.  U svakom slucaju, album “aux” je plod dugogodišnjeg rada i iskustva ovog benda. Shvativši da je na ovim prostorima nemoguce ocekivati komercijalni prodor sa ovakvim pristupom, bend sam izdaje svoj studijski prvenac, koji je moguce besplatno downloadovati preko njihove myspace stranice http://www.myspace.com/consecr8 na cemu im se ovom prilikom posebno zahvaljujem.

Sedam kompozicija u ukupnom trajanju od oko 50 minuta vode slušaoca na fantasticno muzicko putovanje, kroz sintezu najboljih momenata u istoriji progresivne muzike, pocev od Pink Floyda i King Crimsona, pa do Sigur Rosa, Anatheme i Opetha. Ukratko, njihova muzika je onoliko protivna komercijalnom rock metal šablonu koliko je to moguce i zamisliti. Uprkos tome, zvuk i produkcija, kao i aranzmani su toliko dobro odradjeni da je zaista teško poverovati da je album radjen kod nas. Bubnjar Matija Dagovic i basista David Lazar Galic su ritam sekcija koju nikako ne mozete predvideti. Smena parnih i neparnih, jakih i sporih ritmova je konstantna. Pevacu i gitaristi Danilu Nikodinovskom nisu strani ni death metal elementi, posebno primetni u pesmama “Aimless”, koja otvara album, “Absinthe” i “Shelter Me”. Medjutim, u trenutku kada pozelite da razvezete kosu i krenete da mlatite njom, akusticni pasa` vas bukvalno sastavi sa zemljom. Poslednjih 13 minuta albuma pod nazivom “Mercury room” su prica za sebe, najpre totalni haos kroz muzicki trip crnim rupama, zatim duga tišina i na kraju 4 minuta predivnih akusticnih tonova, koji je Danilo još lepše razradio kroz side project Amaranth. Od ostalih pesama kao licni favorit izdvajam “Cliffhangers” koja je “uhvatila” najbolje momente iz rada britanskog sastava Anathema. Svakako su zanimljive i “Rinasek” sa interesantnim aluzijama ka elektronskoj muzici kroz vokale, kao i naslovnu “Passage” (aux).

Sve u svemu, kada krenete sa preslušavanjem ovog albuma, budite spremni na sve. Moguce je da cete posle nekoliko minuta dobiti zelju da iskljucite. Nemojte to nikako da uradite, jer cete sami sebe uskratiti za jedno od najneverovatnijih muzickih iskustava koje ovi prostori mogu da vam pruze. Što ih više budete slušali, sve više cete ih voleti. Ovaj proizvod je svakako zasluzio plasman na inostrano muzicko trzište.

Ocena: 9/10   
                                                                

Website: http://www.myspace.com/consecr8

Download Albuma: https://rockserbia.net/mp3-download/albumi-consecration-aux.html

Autor Recenzije: Vladimir Kostic – Darkness