Doktor Spira i Ljudska Bica – Dijagnoza, Dizajn za stvarni svet

Mnogi savremenici narocito beogradskih novotalasnih desavanja slozice se da  bi prica o ovdasnjim 80-tim godinama bila siromasnija bez prisustva Dusana Mihajlovica Spire i njegovog sastava. Takodje, vazno da ne kazem prakticno jedino oruzje Spire i Ljudskih Bica bili su nezaboravni koncertni nastupi, koji su uprilicavani cesto i na neobicnim mestima kao sto je npr. bio prostor pozorista “Atelje 212”. Fama o ovoj grupi tokom novotalasnih dogadjanja prelazila je naravno i granice Beograda, a u ono vreme izuzetno je bio intersantan podatak da je Spira o svom trosku i sopstvenoj reziji snimio LP album u Londonu ( govori se o tirazu od 50 do 100 stampanih primeraka ), i koji tada nije nailazio na odobravanja ondasnjih celnika u domacim diskografskim kucama, koji ga nisu hteli objaviti. Pomenuti album zvao se “Dijagnoza”, i on je 1986-e godine potpuno neocekivano i kada mu vreme nije, objavljen u reziji “PGP RTB”-a, i to tokom kratkotrajnog perioda sefovanja Olivera Mandica kao urednika domace produkcije u pomenutoj izdavackoj kuci.Takodje je zanimljivo, da tiraz reizdate “Dijagnoze” 1986-e godine je opet bio veoma mali i ogranicen, koliko se secam nije prelazio cifru od nekoliko stotina stampanih kopija. Tako dolazimo do konstatacije da “Dijagnoza ” u oba slucaja postaje trazenim vinylnim kolekcionarskim ostvarenjem, cija cena na odredjenim mestima prelazi cifru ( sa danasnjeg aspekta posmatrano ) od 100 EU. Tokom prve polovine 80-tih godina Spira nije imao srece sa ovdasnjim izdavacima da objavi, realizuje i plasira svoje cinjenica je snazne i originalne autorske ideje, pocinje da se bavi i drugim delatnostima ( konstruise gitarsko pojacalo ), kasnije na red dolaze kompjuteri, on se seli na Britansko ostrvo i povremeno tek dolazi u Beograd.

“Multimedia Records” mnogo godina kasnije kao dvostruki CD u luksuznom crno-belom digi pakovanju objavljuje Spirin opus, a pored pomenute “Dijagnoze” na drugom CD-u predstavljen je album naziva “Dizajn za stvarni svet” kojeg je autor sa saradnicima snimio 1987-e godine, ali koji u ono vreme takodje nije diskografski objavljen. Spira, za kojeg mnogi narocito mladji konzumenti domace muzike ne znaju da je autor vrlo prisutne pesme “Prvi sneg”, pojavio se tokom oktobra meseca prosle godine na kratko u Beogradu, da jednim polu-najavljenim koncertom kako-tako promovise izlazak ovog izdanja, koji ipak s obzirom na znacaj kojeg je tokom novog talasa imao ovaj umetnik prolazi nezapazeno. S obzirom da sam bio upucen kako je sve to teklo, zelim istaci da krivica nije bila na izdavacu, vec u cinjenici da se Spira nije potrudio ili nije zeleo, da njegov povratnicko-promotivni koncert dozivi bilo kakvu relevantniju medijsku paznju.
“Dijagnoza” je album koji je u ono vreme autenticno odslikavao idejne i autorske smernice Spire i benda. Rec je o izdanju koje na retko prisutan sugestivno-psiholosko-narativni nacin komunicira sa pojedincem kao centrom univerzuma,  pri cemu jedan vise teatralno-artisticki pristup u izvodjackom smislu jasnije odvaja Spirin stil od svega slicnog sto se o ono vreme tokom perioda novog talasa pojavljivalo na Ex-Yu sceni. Moze se reci da je “Dijagnoza” na neki nacin i konceptualni album, iako to u samoj osnovi i nije bila mozda zelja aktera. Poslusajte teme kao sto su “Slobodan pad”, “Budjenje”, “Marina”, a narocito “Igrac na zici”, koje jasno odslikavaju sirinu autorskog i izvodjackog koncepta Spire i Ljudskih Bica.
“Dizajn za stvarni svet”, album koji je snimljen 1987-e godine, u idejnom ali i svakom drugom smislu nastavlja tamo gde je Spira sa “Dijagnozom” stao, iako se cini da je mnogo vise hermeticniji nego sto je to slucaj bio sa debi ostvarenjem. Na nesto vise od 74 minuta muzike naslo se puno mesta i prostora za autorsko eksperimentisanje i takodje slobodno idejno vidjenje obradjenih tema, i cini se da je u tom smislu sam autor dosta lutao. Isto tako, posmatrano iz ugla sadasnjeg trenutka “Dizajn za stvarni svet” mnogo vise zvuci “passe”, neuklopljen u savremenije tokove, sto sa druge strane nije slucaj sa “Dijagnozom”.
Prava je steta, sto zbog samog Spire, javnost nije vise u mogucnosti i relevantnijoj poziciji da se adekvatnije upozna sa nasledjem kojeg je on tokom perioda novog talasa ostavio. Steta, jer pomenuti period narocito kada govorimo o beogradskom new wave-u, bez uloge Dr.Spire i Ljudskih Bica bio bi znatno siromasniji.

Ocena: “Dijagnoza”  9/10
            “Dizajn za stvarni svet”   5/10

 
Website: www.multimediarec.co.yu
               www.myspace.com/doktorspira

Autor Recenzije: Branimir Bane Lokner