RITAM NEREDA – Paralelni svet

Na zadovoljstvo velikog  broja pristalica Ritma Nereda koje sastav ima u regionu, novi, jubilarni deseti po redu album ovih dana aktualizuje njihovu diskografsku pricu. Novosadjani su tokom 90-tih uspeli da se izbore za status jednog od cenjenijih srpskih aktova, a njihova, narocito 4 prva albuma, dozivela su po nekoliko reizdanja. Moze se takodje sa punim pravom reci da su Ritam Nereda tokom 90-tih godina bili i u prodajnom smislu tirazan akt, iako je njhov tok karijere mnogo vise tekao ne-mainstream putanjama.

Imali su u jednom periodu i medijsku blokadu zbog nikad zvanicno obrazlozenih i objasnjenih tkzv. desnicarskih stavova, a Boban – frontman, gitarista i tekstopisac, umoran od situacije i generalno lose klime u koju je pocetkom 2000-tih usla srpska muzicka ne estradna scena, ulazi u period dobrovoljne samoizolacije, sa kojom i bend tek sporadicno deluje i oglasava se muzicki zivim.

"Paralelni svet" aktuelni CD, uradjen je u luksuznom Digi pack formatu, objavljen je za "SKC Novi Sad", ali se takodje moze i slobodno downloadovati, preko site-a Exit Musica – www.exitmusic.tv. Ritam Nereda su krenuli kao punk/OI  bend,da bi tokom vremena zvuk sve vise "skretali" ka hardcore i metal elementima. Tako njihov muzicki pristup dobija obrise pravog crossovera, i to je u  najboiljem opisnom znacenju stil kojeg izvodjacki neguju i na aktuelenom ostvarenju.
Mora se priznati da bend dise "kao jedan", zvuk je izuzetno, izuzetno kompaktan, jasan, direktan, aranzmanska resenja su jednostavna, ali ubedljiva, i moze se sa pravom reci da bend autorski ponovo pruza svoje svetle trenutke. U tekstualnom smislu teme su upravo one, koje se od grupe ocekuju – otudjenost, besprizornost, desocijalizacija… Ali, Ritam Nereda to rade sa vrlo jakim stavom, snaznim emocijama, ubedljivo, mocno…

"Paralelni svet" je odlican album, sigurno da u karijeri benda ulazi u sam vrh po kvalitetu realizovanih izdanja. Boban i ekipa su se u diskografskom smislu vratili na najbolji moguci nacin, pokazujuci da im motivi, ali i ideje ne nedostaju…
                

Ocena: 9 / 10

Website: www.myspace.com/ritamnereda
www.ritamnereda.com

 

Autor recenzije: Branimir Bane Lokner

Besplatan download albuma: