BOB DYLAN – Beogradska Arena 06.06.2010.

Bina na kojoj će 6. juna u Beogradskoj areni nastupiti Bob Dilan sa petočlanim bendom biće široka 22, a duboka 16 metara, sa krilnim produžetkom za tehničko osoblje. Izgradnju bine i montažu svetla, zvuka i binske opreme radiće oko  70 tehničara, dok će za realizaciju koncerta biti angažovano više od 400 različitih domaćih i stranih profesionalaca od čega njih oko 40 putuje na celoj turneji. 
Kada je u pitanju garderoba za Boba Dilana, dokazanom humanitarcu i borcu za ljudska prava potrebno je samo blago osvetljenje, četiri stolice i ogledalo. Posebna firma i tim ljudi brinu se o zdravoj i jakoj ishrani brojnog osoblja turneje, a na dugačkoj i prilično preciznoj listi jela i namirnica, ipak se nalaze dosta uobičajene stvari koje se mogu pronaći u svakom većem marketu. Zanimljivo je da u celom rajderu nema nijedne boce šampanjca ili bilo kojeg skupocenog pića. Za Dilanovu garderobu dovoljni su samo biljni čaj i voda, dok je za period posle koncerta navedena i jedna flaša ovdašnjeg belog vina po izboru organizatora.
Iako je 24. maja napunio 69 godina, Bob Dilan je na turneji bez prestanka već 22 godine i prosečno svira 100 koncerata godišnje, što predstavlja apsolutni presedan u muzičkoj industriji i kada su daleko mlađi muzičari u pitanju. Sudeći po onome što njegovi fanovi pišu posle ovogodišnjih koncerata po Japanu, Dilan i dalje deluje veoma raspoloženo, neopterećeno i krajnje vitalno dok zauzima centar pozornice za solo deonice na inače zahtevnoj usnoj harmonici. Ostale pesme uglavnom izvodi iza električnog klavira koji takođe oduvek svira stojeći. Pored obaveznog i već čuvenog šešira, Dilanov autentični stil oblačenja čine pantalone na pruge ili sakoi koji od variraju od bordo do čak tamnih tirkiznih nijansi pa sve do klasičnih crnih odela. Kako navodi Keti Rouz, recezent nedavno održanog koncerta u Seulu, legendarni umetnik ne govori mnogo za vreme koncerta, ali ne „ispušta pažnju publike nijednog trenutka tokom dva sata punokrvne svirke“.
Poznato je da Dilan uvek menja set liste, ali se na koncertima u novije vreme kao jedine sigurne uvek pojavljuju upravo one najveće “Like A Rolling Stone” i “All Along the Watchtower”. Vrlo često su tu još kultne “Blowing in the Wind”, “Ballad of a Thin Man”, “Highway 61 Revisited”, “Stuck Inside of Mobile…”, “Desolation Row” ili “Thunder on the Mountain”. Sa prošlogodišnjeg prvoplasiranog albuma na koncertima se najčešće sviraju “Jolene” i “Beyond Here Lies Nothing”.
Raznolike set liste postale su prava retkost u koncertnoj industriji, jer se izvođači obično drže jedne ili dve uvežbane set liste tokom cele turneje, dok Dilan fascinatnu fleksibilnost set liste objašnjava kvalitetom svojih muzičara: „Ovo je najbolji bend sa kojim sam ikad bio, čovek za čoveka. Kada sviraš sa momcima sto koncerata godišnje, znaš tačno sta možeš i šta ne možeš. Sad imam ljude u bendu koji mogu da otpraše bilo šta, pa čak i mene iznenade”. Dilanov bend 2006. godine dobija današnju postavu koju čine gitaristi Stu Kimbal i Čarli Sekston, legendarni basista Toni Garnije, bubnjar Džordž Reseli i multiinstrumentalista Doni Heron.

Publiku u Srbiji nakon 19 godina i koncerta koji je održao 11. juna 1991. na stadionu „Galenike” u Zemunu ponovo očekuje jedinstveni susret sa najvećim rok umetnikom svih vremena. Neverovatna 34 studijska albuma, 54 singlice, 13 koncertnih i 14 kompilacijskih izdanja učinili su Dilana jednim od najuticajnijih muzičara bez koga bi istorija moderne muzike bila potpuno drugačija. 
Večnost Boba Dilana potvrđuje i prošlogodišnje fascinantno osvajanje prvih mesta svetskih top lista sa albumom „Together Through Life”. Te iste 2009. godine Dilan objavljuje i album božićnih pesama „Christmas in the Heart“ čiji prihod poklanja humanitarnim organizacijama i Svetkom programu za hranu pri Ujedinjenim nacijama uz kratak komentar: „Da bi se rešio problem gladi, svako od nas mora da učini koliko može da pomogne ljudima u nevolji”.
Brojne su nagrade u poluvekovnoj karijeri nezaustavljivog velikana, a među njima su i Oskar, te neverovatna Pulicerova nagrada koju osim Dilana nije primio nijedan muzičar. Zanimljivo je da je 1991. godine Gremi nagrada za životno delo bila njegova tek četvrta, da bi ih posle toga osvojio još sedam! Američki predsednik Barak Obama je istaknutog umetnika nedavno odlikovao i Nacionalnom medaljom za umetnost i humanost nazvavši tada Dilana „ikonom buntovne omladine“.
Bob Dilan često je opisivan kao jedna od najuticajnijih ličnosti našeg vremena, ali se prema mišljenju mnogih njegov uticaj danas oseti više nego ikad. Od 1996. godine postoji i svetski pokret akademika koji apeluju na Švedsku akademiju da Dilanu konačno uruči Nobelovu nagradu. Prestižni časopis „Rolling Stone” proglasio je Dilana za najvećeg solo umetnika svih vremena, a njegovu pesmu „Like a Rolling Stone” za najbolju ikad snimljenu, dok 1988. godine Dilan biva uvršten u Rokenrol dvoranu slavnih. Pored mnogih, neverovatnim životom nesvakidašnjeg poete bavio se i Martin Skorseze koji je 2005. godine režirao biografski film „No Direction Home”. Britanski književnik i hroničar Hauard Souns svrstava Dilana ravnopravno uz najveće svetske umetnike kao što su Mocart, Šekspir i Pikaso.

Ulaznice od 2500 dinara
Ulaznice za dugo očekivani koncert Boba Dilana zakazan za nedelju 6. juna, prodaju se na blagajni Beogradske arene i na prodajnim mestima Bilet servisa, Kard servisa i Eventima. Ulaznice mogu da se kupe već od 2500 i 2800 dinara koliko koštaju gornje tribine, 2990 dinara za stajaći parter, dok najbolja mesta na tribinama koštaju 3900 i 4500 dinara. Najveći ljubitelji Dilanovog lika i dela odabraće mesto u fan pitu po ceni od 3990 dinara.

 

Izvor: City Magazin