Biografija grupe Dream Theater

U periodu u kom su izdali live albume, pod prvobitnim nazivom benda – Majesty, osnovanog od strane studenata muzickog koledza Berkli: Petrucija, basiste Dzona Mijunga (John Myung), i bubnjara Majka Portnoja (Mike Portnoy), grupa je dobila pojacanje u vidu klavijaturiste Kevina Mura (Kevin Moore) i pevaca Krisa Kolinsa (Chris Collins). Grupa Majesty je prodala 1.000 kopija demo snimka sa osam pesama pod nazivom Majesty Demo. Nakon što ih je Kolins napustio 1986. godine, grupa je ostala bez pevaca i posle dugog perioda trazenja nekoga ko ce ga zameniti, novembra 1987. su se zadovoljili Dominicijem (Charlie Dominici). Promenili su naziv u Dream Theater, inspirisani sada uništenim, Kalifornijskim filmskim pozorištem. Nakon što su potpisali za Mechanic Records, bend je poceo sa radom na svom prvom pravom albumu. Odlaganja koja su usledila usled lošeg upravljanja od strane izdavaca ogranicili su grupu na nastupe u malim klubovima i barovima. Frustrirani lošim iskustvom sa izdavacem, Dream Theater su konacno raskrstili sa kucom Mechanic Records.
To je bilo jedino skretanje sa kursa ove grupe. Pošto su otkazali Dominiciju, grupa je provela narednih nekoliko godina tragajuci za novim pevacem. Potraga je završena 1991. kada je stigao demo kanadskog pevaca Dzejmsa Labrija (James LaBrie), bivšeg clana grupe Winter Rose. Pošto je doputovao u Njujork na audiciju Labri je pozvan da se pridruzi bendu. Svoj drugi album, Images & Words, Dream Theater su izdali 1992. godine za Atco Atlantic (kasnije pod nazivom  East West). Jedan od tri spota sa ovog albuma, Pull Me Under, postao je MTV hit. Iako je D.T. pokazao znacajan napredak sa svojim trecim albumom, Awake, snimljenim izmedju maja i jula 1994. godine, grupa je ponovo uzdrmana promenama u sastavu. Dok se album još nalazio u studiju, klavijaturista Kevin Mur napustio je bend kako bi se posvetio solo karijeri. Derek Šerinijen (Derek Sherinian) koji je prvobitno angazovan kao privremena zamena za turneju Waking Up the World, postao je stalni clan. Njegov prvi snimak sa D.T. bila pesma A Change of Season koja traje 23 minuta, nastala 1989. a objavljena u septembru 1995. na istoimenom albumu.
Nakon mini turneje -The Fix for ’96, clanovi grupe rastali su se na nekoliko meseci radeci na više drugih projekata. Petruci je bio najzaposleniji. Pored toga što se pridruzio Portnoju i klavijaturisti Dzordanu Rudesu  (Jordan Rudess) u Liquid Tension Experiment-u –grupi u kojoj je bio i uticajni basista Toni Levin (Tony Levin), Petruci je, takodje, svirao gitaru sa Trent Gardner’s Explorers Club a pojavio se i kao gost na albumu Tiranny grupe Shadow Gallery. Mijung i Šerinijan saradjivali su sa pevacem grupe King’s X u bendu Platypus. Labri je radio sa grupom Mull Muzzler zajedno sa Metom Gilorijem (Matt Guillory) i Majkom Manginijem (Mike Mangini).
Dream je doziveo još jednu promenu kada je Rudes zamenio Šerinijena, kojem je grupa dala otkaz 1999. godine. Iste godine bend je objavio progresivni rok hevi album Scenes from a Memory, konceptualno delo koje je inspirisano pricom iz 1928. godine o ubistvu mlade zene i time što je covek danas na udaru kriminala. Ovo je praceno albumom Live Scenes from New York, 2001. godine, koji je propracen  kontraverzama u vezi sa dogadjajem od 11. septembra pošto se na originalnom omotu nalazi Njujork u plamenu. Grupa je nastavila u progresiv metal stilu sa albumom iz 2002. godine Six Degrees of Inner Turbulence, na koji se oslanjaju albumi koji su ga sledili: Train of Thought iz 2003. i Octavarium iz 2005 godine.
Live album Score: XOX – 20th objavljen je 2006. godine na kojem je bend svirao u pratnji orkestra sa 29 instrumenata. Godinu dana kasnije izdali su novi studijski album Systematic Chaos.
Šerinien je nastavio da se bavi muzukom kao solista i da svira sa prog i jazz fusion bendom, Planet X. Petruci je izdao solo album 2003. godine, u saradnji sa Dave LaRue iz grupe Dixie Dregs i bubnjarem iz Bostona, Dave DeCenso.

 

Autor: Craig Harris, All Music Guide

Prevod za rockserbia.net: Jelena Pavlovic