Filth and Wisdom

 Filth and Wisdom

Zanr: Komedija / Drama
Zemlja porekla: Velika Britanija
Godina proizvodnje: 2008.
Trajanje: 80 min

Scenario: Dan Cadan
Rezija: Madonna

Glavne uloge: Ade, Olegar Fedoro, Gogol Bordello, Richard E. Grant, Eugene Hutz, Vicky Mclure, Holly Weston

Reziser, koscenarista i producent ovog filmskog ostvarenja, g-dja Madona kada je upitaše da napravi poredjenje izmedju stvaranja filma ili stvaranja muzike rece da kada je film u pitanju “…imate više vremena da iznesete pricu. Imate sat i po do dva sata da spasete svet”

Cinema City nam ove godine, u okviru selekcije Planet Rock, izmedju ostalih, pruza mogucnost da pogledamo i ovaj, na više nacina interesantan film. Radi se o rediteljskom debiju pop dive Madone u kojem glavnu ulogu tumaci Eugene Hutz iz sada vec prilicno popularne gipsy-punk grupe “Gogol Bordello”( koju cemo imati prilike da cujemo na ovogodišnjem Exitu).

“Filth and Wisdom” naime, prati tri cimera (od kojih jednog tumaci Hutz) koji jure snove o slavi i bogatstvu dok rade bedne poslove da sastave kraj s krajem. Radnja filma je smeštena u London. Film je jednim delom inspirisan Hutz-ovim privatnim zivotom. On je naime ukrajinski emigrant, romskog porekla (pravo ime – Evgenij Aleksandrovic Nikolajev)  ) koji se, nakon nakon raznih i dugih peripetija i putovanja sa jednog na drugi kraj sveta, najzad “dokopao” americkog drzavljanstva. U filmu se pojavljuje i njegov bend u cijem sastavu su muzicari iz raznih delova sveta.

Licni utisak: Recimo da se radi o nekom mixu americke komedije – drame sa evropskom atmosferom. Ne zamerite na nespretnom poredjenju, nisam strucna a zelim da vam ga nekako priblizim kao biste lakše odlucili da li ga vredi gledati.

Film me nije razocarao, verovatno zato što od Madone nisam mnogo ocekivala kada je ova umetnost u pitanju. Hutz nije bio loš za naturšcika, simpatican  je i poseduje harizmu. Naime, pricu o necijim patnjama na putu ka sreci nije lako ispricati za sat i po a da pritom  ona stalno biva osvezena  humorom i optimizmom pa, s obzirom na tezinu zadatka, Madona moze da bude ponosna na svoj prvenac.
    
Sve u svemu, verujem da se necete pokajati ako vas je bilo šta od ispricanog zainteresovalo…

Za rockserbia.net: Jelena Pavlovic