Odnos rock’n’roll-a i medija u Srbiji

Posebno mesto u ovoj prici zauzima RTS, koji bi trebao da bude javni servis svih gradjana. Na njegovim kanalima cak retko vidjamo spotove rock izvodjaca, koji su svoje albume izdali za PGP. Najnoviji spot Partibrejkersa, za pesmu „Dugo te nema“ najcešce vidjam na Televiziji Enter! Udarni singl sa novog albuma Kraljevskog Apartmana, „Carobni štap“ imao sam priliku da cujem u neko doba noci išcekujuci prenose sa US Opena-a. Ove godine zbog svadje RTS-a sa lokalnim vlastima u Zajecaru, ostali smo i bez prenosa Gitarijade. Emisije poput „Zikine šarenice“ propagiraju uglavnom izvodjace muzike koja je vec dobro zastupljena na TV Pinku. Kako onda ocekivati od mladih i talentovanih bendova da se probiju?

Napomenimo da situacija nije mnogo bolja ni u sferi radio programa. Rokeri iz Srbije za sada nemaju privilegiju da kao njihovi istomišljenici u Grckoj imaju Rock radio (imao sam pre nekoliko godina priliku da ga slušam u Solunu). Tako je rock u Srbiji postao gotovo medijski marginalizovan. Monopolizacija je opasna u svakoj sferi zivota, te tako i u oblasti muzike. Alternativa bi uvek trebala da postoji.

Jedno od mogucih rešenja je da se sastavi peticija, kojom bi se trazilo uvodjenje rock emisije na prvom ili drugom programu RTS-a (slicnu ideju izneo je na Rock tribini u Velikoj Plani Dušan Antonic). Vazno bi bilo da incijativu potpisima podrzi što veci broj ljubitelja rock muzike. Smatram da je obaveza RTS-a, kao javnog medijskog servisa da uvazava sve gradjane podjednako, pošto mu svi oni duguju pretplatu. Krajnje je vreme da se krene u akciju!
   

Autor teksta: Miloš Ivanovic