Intervju sa Acom Celtikom iz Ortodox Celts–a

Aktuelan je album  „One, two….. Five“….. Kako tece promocija?

Da ne bi zvucao kao i svi koji su nezadovoljni  radom izdavacke kuce koja je izdala taj album prosto ne mogu da budem nezadovoljan, jer koliko toliko pesme sa tog albuma su se odomacile što na top listama, što na radio stanicama, tako da ne mogu da budem nezadovoljan, ali opet ne mogu da budem ni zadovoljan  s’ obzirom da je u promociju u smislu marketinške promocije ulozeno nula. Tako da videcemo kad sve sabereš i oduzmeš, mislim da svirke prosto same po sebi, po inerciji guraju album i album gura svirke, tako da videcemo kako ce to funkcionisati ubuduce. Ona glavna dilema koja se tu namece je da li uopšte ima smisla izdavati ponovo albume ili ici na onu varijantu  Downloading-a , tako da ce to vreme pokazati Jako sam zadovoljan kako je publika prihvatila pesme, to je ubedljivo najvaznija stvar sve ostalo je u sustini nebitno.

 

Ko se našao kao autor na novom albumu?

Deki Grujic iliti cica Gruja, basista je autor kompletne muzike. Tekstove uglavnom ja  uz malu pomoc mojih prijatelja. Deki mi je malo tu pomogao. Dva teksta je napisala Dragana Ponjavic poznatija kao Woodoo iz Novog Sada i Neša je napisao jedan,  ali opet sam ja tu u kolaboraciji sa njima  radio sve tekstove, tako da to je neka okusnica koju cinimo nas cetvoro što se tice autorskog rada. Naravno, svako je dao svoj doprinos u studiu i aranzmanu.

 

Koji su vam planovi u ovoj godini…… neki novi spot?

Jedan spot je izašao pred St Patrick’s Day, još jedan ce svakako da se radi. Ja se u stvari nadam da ce još dva.  Eto to je ono sto je zanimljivo. U tom slucaju One, Two…. Five bi imao cetiri spota  sto je u rangu Green Roses, što opet na neki nacin govori o uspešnosti ovog albuma. S’ druge strane, šta tu još raditi je diskutabilno, ali svakako treba raditi  što više svirki i što više mesta. E sad, koliko cemo da izguramo ove godine videcemo, ali kad bacim pogled na prošlogodišnju listu svirki i ovogodišnju pa imamo šansi da nadmašimo proslogodisnju, ne mogu da kazem za duplo,  ali bar za trecinu.

 

 Da li mozda imate u planu da se pojavite na nekom festivalu ove godine?

Beer Fest  je  vec  dogovoren  i tu nema dileme. Što se Egzita tice, tu planovi uvek postoje oni se uvek jave tamo negde oko  jula, tako da ne mogu ni da potvrdim, a ne mogu da kazem necemo svirati. Ja, se uvek nadam da hocemo.  E sad što se drugih festivala tice, konkretno prosle godine se pojavilo par manjih festivala  tipa: Krigla Fest u Novom Sadu, Sajam piva u Kragujevcu, tako da ima tih nekih desavanja na koje ja ocekujem da se pojavimo.

 

Kako cu uopste nastali Celtsi i zasto bas ime Ortodox Celts?

Celtsi su nastali zato što smo voleli to sto sviramo i dan danas to volimo. Prosto svirali smo za sebe. S’ druge strane,  cinjenica je da to niko nije svirao ovde pre nas, pa cak ni u okruzenju. U to vreme kad smo mi pocinjali nije bilo ni u Hrvatskoj, Madjarskoj, pa cak ni u Austriji nije bilo bendova. Tek posle su nastali Delta Sfud, Madjarski Med itd. da bi na kraju doslo do  Irish Stew-a kod nas. Tako da, ocigledno je postojala potreba  da se  pojavi tako nesto, a mi smo imali veliku zelju da se svira. A ime Ortodox Celts  je doslo najspontanije moguce,  zato što ga nije dao niko iz benda, dao ga je Vlado Calic. Dosta su ga pitali pred prvu svirku Celtsa  (ja tad jos nisam bio u Keltima) kako cemo da napisemo na plakatu  ime benda, oni nisu imali pojma i Vlado puhne kao Ortodox Celts i to je ono sto ja od prilike zovem splet okolnosti, neko bi to nazvao slucajnoscu.

 

Gde ste sve svirali van Srbije i koji grad je ostavio najveci utisak na vas?

Slovenija, Švajcarska, Grcka, Makedonija, zanimljivo je da u Hrvatskoj nikad nismo svirali. Za nas svako mesto ima nesto svoje, ja sam opet licno vezan za Skoplje. U Skoplju je bilo fenomenalno i svaki put je fenomenalno. To je prosto tako. Ja  se uvek setim Soluna  prvo zato što ja volim Solun  na neki svoj nacin, ali ta prva svirka od cetiri je bila potpuno ludilo. To je ono, dodjes kao anonimus,  a vratis se sa stitom. Bilo sa stitom ili na njemu, e pa mi smo se vratili sa stitom.

Da li planirate da napravite koncert u Irskoj ove godine?

Planiramo vec petnest godina  i postoji volja i nasa i njihova, medjutim kad dodje do momenta koji se zove : devet avionskih karata, devet viza, devet smestaja onda tu sve price padaju u vodu. E onda tu krece prica: Je l’ moze troje? A mi kazemo “ne moze mi smo bend”. A je l’ moze za manje para?, A jel mozete da nadjete sponozora za avion? Sve se svodi na finansije.  Da nije toga mi bismo do sad svirali sigurni 100 puta.

 

Kako se osecaš kao voditelj jedne decije emisije? Takodje sam cula da te zbog nje zovu Aca Kockica?

To je više šala nego što me ozbiljno zovu. Samim tim što si radijski tip, što ti u toj nekoj prici imas neku edukativnu ulogu, meni nije problem da sa tog nekog edukativnog stanovišta,  što se tice muzickih emisija što opet vodim, nije mi teško da se prebacim u ovaj film, pogotovo što sam ja  cale i onda druzenje sa decom je deo mene, neki decacki deo mene ili je to opet potreba  da budem sa klincima. Cinjenica je da klinci mnogo više toga usvajaju kad s’ njima ozbiljno razgovaraš nego kad se igraš. Tako da sam valjda našao neku crtu da u isto vreme to bude i odraslo i decije. U krajnjoj liniji, pre ce mene da poslušaju  kad im kazem da nešto nije onako kao što oni misle, nego što ce poslušati nekog ozbiljnog ciku sa televizije.

 

 

Po raznim forumima se vrtelo da si imao blazi infrakt posle svirke na Beer Fest-u  da li je to tacno i kako se sad osecas?

Super  se osecam.  Ali nisam imao jedan, imao sam dva, dva dana pred Beer Fest .

 

Nedavno je odrazana rok tribina  u kojoj si i ti uzeo ucešce. Reci mi nešto više o tome.

Ono što mi pokušavamo da uradimo je da rock’n’roll kao rock’n’roll nebitno koji je pravac ili podpravac da nadje svoje mesto u dnevnoj šemi  radia, televizija. Da nadje svoj prostor i da recimo  onaj ko gleda taj javni servis  kaze “Vidi tamo postoji neki Cactus Jack, Block Out a evo i Celta”. Onda ce prosto samim tim rock’n’roll doci tamo gde treba.

 

Dugo si u Rock N Roll-u i kao muzicar i kao novinar. Kakva je trenutna situacija u domacoj muzici?

Ja ne mogu da objasnim jednu stvar. Ima mnogo bendova koji super sviraju, svi su klinci, odatle je motiv. Treba im omoguciti na neki nacin koliko toliko da sviraju, da ne izgube motiv za svirke, to je ceo štos.

 

 

intervju za RockSerbia.net: Sanja Dimitrijevic