Intervju sa Darkom Konstantinovicem iz benda Stratus

Kada se moze ocekivati izlazak? Da li je poznato ime izdavaca?

Ako stvari budu isle planiranim tokom, album bi trebao izaci za mesec – dva. Sto se tice izdavaca, to je jos uvek otvoreno pitanje, obzirom da Srbija obiluje fenomenalnim izdavackim kucama koje su spremne da se zaloze za svoje bendove.

 

Ko su autori  i koliko ce ukupno pesama biti na Vasem drugom albumu?

Verzija albuma na srpskom jeziku imace 8 pesama, dok ce engleska varijanta imati i devetu, koja je u stvara remake pesme “San ( Budjenje)“ sa prvog albuma.

 

Hoce li se nesto promeniti u zvuku drugog albuma u odnosu na prvi?

Da, dosta toga. Album je progresivniji, brzi, sa dosta instrumentalnih deonica. Naravno, zadrzan je prepoznatljiv zvuk Stratusa, melodicne teme, melodicni refreni…

 

Koja tematika se provlaci kroz nove textove Stratusa?

Album se zove “Equilibrium“. Equilibrium je ravnoteza izmedju dve krajnosti u svakom od nas, izmedju dobra i zla, ljubavi i mrznje, potreba i mogucnosti. Svaka od pesama se bavi pojedinim aspektima covekove potrebe da pronadje svoj Equilibrium. Ostaje pitanje koliko je covek uspeo u tome, koliko se udaljio od svoje Bogom dane prirode, koliko je covek ostao covek.

 

 Moje je misljenje da prvi album ni izbliza nije ispromovisan u odnosu na to koliko je kvalitetan. Nadamo se da ce se to ispraviti na drugom albumu.

Potpuno se slazem sa tvojom konstatacijom. Ovde se ponovo mozemo vratiti na pricu o izdavacima i njihovoj brizi za bend od koga zaradjuju, o onome sta oni nude zauzvrat. Bojim se da se u skorije vreme nece mnogo toga promeniti nabolje. Bendovi su (vecinom) prepusteni sami sebi da se izbore za svoj status, nema vetra u ledja.

 

U bendu je doslo do personalnih promena u odnosu na prvi album. Ko su, uslovno receno, novi clanovi Stratusa?

Novi clanovi su Djordje Jeremic (bubnjevi) i Nenad Vukelic (bas). Mislim da su oni umnogome doprineli novom zvuku Stratusa.

 

Jeste li trenutno koncertno aktivni ili se ceka izlazak albuma? Zna li se neki datum konkretno?

Trenutno smo zaokupljeni studijskim radom, dosta koncerata je ugovoreno i ceka se izlazak albuma. Ono sto mogu potvrditi su promotivni koncerti u  Domu Omladine, Novom Sadu, Kragujevcu, Nisu, Jagodini, Rumi, Smederevu, ali i u Sofiji i Banja Luci. Idemo redom.

 

 Dugo se bavite muzikom. Mozete li da napravite komparaciju sadasnje rock scene i prosle?

Mnogo toga je drugacije danas. Za sunovrat rock scene kod nas, koliko je kriva nebriga izdavaca, nemogucnost da se zaradi na rock muzici, toliko su krivi i sami bendovi. Nema dovoljno truda da se makar proba da se napravi nesto originalno, uglavnom se svodi na jeftine plagijate svetskih bendova, i zato zvuce tako kako zvuce. Osvrnimo se na Smak, Leb i Sol, Time, EKV, Bijelo Dugme sedamdesetih. Nemamo danas ni jedan bend tog kalibra. Stvarno se trebamo zapitati zasto? Nedostatak kvalitetnih muzicara? – pogresno. Znam toliko izuzetnih muzicara koji sede kuci i sviraju zidovima. Nedostatak para? – pogresno, 1000 – 2000 evra nije nedostizan iznos za grupu ozbiljnih ljudi okupljenih oko ideje. Motivacija? Svakom kome je muzika u srcu ne bi trebao da ima problem sa motivacijom. Letargija? E, mislim da je to srz problema. Mnogo je lakse sedeti i kukati kako nam propada Rock&Roll nego podici dupe i uraditi nesto po tom pitanju. Cini mi se da se nesto kao promenilo na bolje poslednjih par godina, ali sve to ide mnooogo sporo. Mislim da se svi moramo ozbiljno zamisliti nad tim.

 

Hvala na razgovoru i ocekujemo izlazak albuma. Pozdrav od portala Rock Serbia!

Pozdravljam vas u ime Stratusa i dobrodosli na www.stratusband.com . Keep rockin`

 

 

intervju za rockserbia.net: Dragiša Radulovic