Intervju sa Milomirom iz benda Invazija

Posle velike pauze snimljen je album „Nicija zemlja“. Zamolio bih Vas da nam predstavite ostale clanove benda koji su radili na novom albumu i da nam kazete ko su autori novih pesama?

-Pored mene i Ljubiše Zivanovica (bubanj), tu su i dva nova clana Vladimir Ðokic Šaja -gitara i Saša Stefanovic bas. Što se novih pesama tice, nastale su od strane Šaje i mene sa izuzetkom dve pesme, „Mamurna jesen i Plašim se, koje su nastale još u doba stare Invazije, ali su ovde predstavljene u sasvim novom ruhu.

 

Sa novim albumom i novom postavom došao je i malo drugaciji zvuk…

-Naravno, mislim da smo postigli upravo ono što smo i hteli, promenili smo nacin razmišljanja u onoj meri u kojoj je svako od nas uneo nešto svoje i u pesme, a i u samu realizaciju istih, a u isto vreme smo se trudili da zadrzimo ono po cemu je Invazija i bila prepoznatljiva.

 

 

 

Slobodno mogu reci da Invazija ima status kultne grupe i veliki je broj poštovalaca Vašeg rada. Gde stari fanovi, a i buduci mogu da nabave Vaš novi album?

-Imali smo nekih problema vezanih za distribuciju, ali ce to biti ispravljeno veoma brzo, a do tada novi album se moze naruciti preko našeg sajta  www.invazija.net

 

Na prethodnom materijalu kao gosti pojavili su se Milan Ðurdrevic i Billy King. Da li ima gostiju i na ovom albumu?

-Da, na novom albumu nam je mnogo pomogao Vladimir Ruzicic Kebac, koji je odsvirao bubanj na celom materijalu i Dušan Jankovic u ulozi klavijaturiste na pesmi ’’Plašim se’’.

 

 Koliko sam upucen, još niste krenuli sa promotivnim koncertima povratnickog albuma. Kada se to moze ocekivati?

-Promocija albuma je odrzana u Valjevu krajem marta u klubu ’’Central’’ gde smo odrzali mini koncert i predstavili neke od novih pesama, podsetili na stare i nadam se, zadovoljili više od 500 posetilaca. Što se ostalih nastupa tice, planirano je da krenu u avgustu, a svi koji se budu interesovali bice blagovremeno obavešteni preko našeg sajta i myspace prezentacije.

 

Mozemo li se nadati da cemo gledati Invaziju na nekom od festivala? Exit mozda, pa tu je i Beer Fest, a nekako najlogicnji bi mi bio nastup na Zajecarskoj gitarijadi. Koji su uopšte planovi benda?

-Ja bih iskreno voleo da se pojavimo na nekoj od tih manifestacija, ali to ne zavisi samo od nas, videcmo. Što se nas tice nastojacemo da imamo što više nastupa širom zemlje i predstavimo se ljudima na pravi nacin, a to je prava, dobra live svirka. 

 

Vratimo se malo u prošlost. Cesto je menjana postava benda što je u velikoj meri kocilo rad. Zašto se to dešavalo? Niste nailazili na razumevanje ostalih clanova ili su neki drugi razlozi u pitanju?

-Zapravo postava i nije menjana drasticno. Okosnicu stare postave su uvek cinili Zeljko Vukovic Pika-gitara, Zelimir Lukic-bas i ja, dok je originalni bubnjar Goran Marinkovic posle dugog niza godina napustio bend, a na njegovo mesto došao Ljubiša Zivanovic koji je u bendu i danas. Svi ostali koji su povremeno ucestvovali u radu benda su naši prijatelji koji su u to vreme zajedno sa nama pokušavali da jednostavno zive rock&roll.

 

Od 1999. do 2006 bend nije postojao. Ponovno aktiviranje Invazije baš u ovim trenucima je slucajnost ili ste mozda osetili da se menja situacija na ovim prostorima što se tice hard’n’heavy zvuka?

-Mislim da je dosta mladih naraštaja pocelo da uziva u muzici koju smo mi nekad voleli i stvarali, što je divna promena u odnosu na neko blize prošlo vreme, ali smo ponovo aktivirali bend iz prostog razloga što volimo da sviramo i mislim da imamo i šta da kazemo i nadam se da cemo tako nastaviti i biti još bolji.

 

 Dovoljno ste kompetentni da napravite komparaciju sadašnje situacije što se rock’n’roll-a tice i prethodnog perioda, konkretno mislim na devedesete i osamdesete. Kakvo je tada bilo stanje u rock’n’roll-u, a kakvo je sada?

-Neke stvari su se promenile, a neke pak ostale iste. Ono što razlikuje neko prošlo vreme i sadašnje je to da smo nekada imali takvu situaciju i zivot na ovim prostorima koja je bila jako loša, ali je ucinila da budemo onakvi kakvi jesmo i da se borimo za rock&roll na svoj nacin, što ponekad i nije uspevalo, zbog cega bend nije ni funkcionisao neko vreme. Ono što raduje je da danas postoji veliki broj mladih generacija koje ponovo neguju nasledje rock&roll-a i heavy zvuka u globalu i mislim da to stvara dobar prostor i daje nadu svima da ce se rock vratiti na mesto koje mu pripada. 

 

Ko su Vaši muzicki idoli, odnosno ko je imao najveci uticaj na Vas kada ste pocinjali da se bavite muzikom, a kome se sada divite?

-Postoji puno bendova koji su na mene tokom godina ostavili jak utisak, a koji to i danas rade kao što su Whitesnake, Deep Purple, Led Zeppelin, Ufo, Scorpions, zatim Van Halen, Dokken, Winger, itd. Poslednjih niz godina takodje se pojavilo dosta bendova koji po malo izlaze iz klišea standardnog rocka i daju neku novu i zanimljivu dimenziju kao što je npr. Dream Theater.

 

Zahvaljujem se na izdvojenom vremenu. Zelim Vam puno srece sa novim albumom. Pozdrav od portala RockSerbia.net!

-Hvala puno i veliki pozdrav od mene i grupe Invazija.

 

Profil benda pogledajte na: https://rockserbia.net/shaja.html

 

intervju za rockserbia.net: Dragiša Radulovic