Intervju sa Veliborom (aka Wee-Bee) iz grupe StyptiC

Kad i kako ste se okupili?

Bend je nastao 2000. godine, sacinjen od petorice ‘slikara’ iz umetnicke škole u Nišu. Generalno,  ta petorka je bila kratkog veka i jedini clan koji je nastavio dalje sam ja. Nakon toga u bend dolaze Milan (bubnjevi) i Stevan (bas) i bend nastavlja kao trio, sve do dolaska današnjih clanova (Bojan,Bratislav i Miodrag) oko 2002/03.godine, kada u bend 2006. godine (uz dve izmene na bas gitari) dolazi danasnji ‘basadzija’ Dalibor.

 

Koja je bila pocetna ideja što se pravca tice i kako je ta ideja evoluirala?

Pa, osnovna ideja u pocetku je bila mešavina nekog ‘modernijeg’ metala i hard core-a, ali godinama je svaki novi clan donosio neku ‘novinu’ u bend i danas smo stigli do toga da celu pricu okarakterišemo kao “TANGO METAL”. Ovaj naziv je tu iz dva raloga : prvi je da mi nismo neki opaki metal bend (tj. ne hvatamo zmajeve, a bubnjar i gitaristi nam nisu najbrzi na svetu, xaxa) i muziku shvatamo kao takvu, a ne kao pravac, nalik nekom bendu, trendu ili šta vec. Drugi proistice iz ovog, gde je danas cela prica sa pravcima/zanrovima i podpravicima ili cak gde bendovi navode “mi sviramo muziku baš kao ovaj ili onaj bend” dovela do velikog rasula u muzici, te smo mi odlucili da doprinesemo istom dodavsi tango (smeh).

 

Vaš prvi uspeh (neka jaca svirka, izdavanje nekog projekta,…)?

Bend se našao na kompilaciji Niških bendova ‘SouthSiders’ 2002/03god. i to je jedino zvanicno izdanje za sada. Pored toga imamo dva snimka : prvi je demo sa pet pesama pod nazivom ‘Junk-Yard’ iz 2005.godine, a drugi je promo EP-a sa šest pesama snimljen prošle godine pod nazivom ‘MODE”. Od svirki bi izdvojili memorijalni koncert u cast Zorana Radosavljevica-Cupe (DVD live “Cupa Rockument”, gde je bend proglašen za najperspektivniji) i verovatno još gomilu nastupa po Srbiji…

 
Ideologija benda, vaš moto, ono što vas vodi u radu?

Gledamo da odrzimo ‘normalan’ medjusobni odnos i potreba za stalnim eksperimentisanjem i unapredjivanjem zvuka nas i odrzava ovoliko dugo kao i iskljucivanje sporednih stvari koje nisu vezane za muziku a mogu bitno da joj naškode tj. bendu.

 

 Najave sledecih dešavanja (nekoliko bitnijih svirki ili izdavanje nekog materijala)?

Trenutno snimamo devet pesama koje ce mozda i najbolje objasniti muziku ‘na koju smo mi u bendu toliko dugo cekali’! To dje biti mozda i najuvrnutiji snimak koji ce se pojaviti na balkanu ili šire (i dosta je drugaciji od svega sto smo do sada snimali)…xa. Noesis je radni naziv snimka i nakon toga sledi slanje digipack-a tj. 3 CD-a i jednog DVD-a na kome dje se naci snimci sa live nastupa, fotke, tekstovi i sve bitnije informacije u vezi sa bendom! Nadamo se da ce sve to biti gotovo do jeseni. Nastup koji sledi je na Niškom “Adria Rock” festivalu, StyptiC svira prvog dana tj. ‘otvara’ nastup ProPain-a.

 

 

 

 

 

I za kraj mala poruka fanovima…

Spremite se za ‘Noesis’, jer ovo zelite da cujete! (smeh) Pozdrav!

 

 

StyptiC je bend svakako vredan paznje. Skup dobrih muzicara koji rade kvalitetno i originalno. Više informacija o bendu pogledajte na njihovoj myspace prezentaciji  http://www.myspace.com/bandstyptic

 

 

intervju za rockserbia.net: Raljevic Aleksandar