Intervju sa Vladimirom Pesicem iz grupe Hexagram

Šta se dešava po pitanju novog albuma? Ima li nekih novosti?

Grupa je privremeno prestala sa radom zbog mog odlaska u Rusiju 2003. Po povratku, snimljeno je 11 pesama sa istom ekipom kao na prvom albumu, ali je doslo do razmimoilazenja u stavovima, po mnogim pitanjima, i doslo je do neminovnog razlaza. U bendu su ostali Vladimir i Branislav, a prikljucio se gitarista Niksa Barlov, koji je bio clan grupe Black Time tokom devedesetih, zajedno sa mnom. Niksa je diplomirani filosof, upravnik Rascanske biblioteke i po duhu je veoma blizak meni.

 

Kada mozemo ocekivati izlazak albuma?

Do sada je finisirano pet pesama, jos deset je osmisljeno. U narednih mesec ipo ocekujem da zavrsimo jos cetiri ili pet pesama, koliko je potrebno za album. Ako bude i neka vise necemo praviti pitanje ( smeh).

 

 

Da li se vec sada zna ime izdavaca?

Kako sada stvari stoje, izdavac ce verovatno biti Centar za kulturu Gradac  iz Raske, cija ce ekipa biti zaduzena za omot albuma. Stampanje diskova finansiramo mi. Prakticno, to je samostalno izdanje, dobijamo mnogo veci broj diskova. Sudeci po interesovanju, mislim da cemo uspeti nesto i da zaradimo.

 

Ovaj album zanrovski ce biti drugaciji u odnosu na „Moc istocnog vetra“ koji je bio u hard rock – power metal fazonu. Kako bi odredili drugi album?

Najbliza definicija je Southern Rock-Power Blues. Interesantno je da svima ovo lici na nesto, ali niko ne navede istu grupu. Neki kazu Smak, neki Yu grupa, neki Atomsko skloniste. Uglavnom, Niksa i ja sviramo onu muzku koju volimo oduvek. A, to je zaista sirok dijapazon (smeh). Neko ce prepoznati uticaj Claptona, Rory Gallaghera, Lynyrd Skynyrd. A, onda na sve to Daba da svoj drugaciji pecat. Tako da, nikada ne znamo kuda ce da nas odvuce ideja. Ja ove pesme izvodim u totalno drugacijem stilu.

 

Koja je tematika tekstova? Ko su autori tekstova i muzike?

Tekstovi su moji. Muziku radimo Niksa i ja. Ima i nekih komicnih scena. Na primer, pesma Smederevo je u svom prvobitnom obliku bila obrada Springsteen-ove Youngstown, onda se Niksa javio sa mora, bukvalno iz kupatila  i otpevao rif koji mu se vrteo po glavi, a ja snimio na kompu da ne bismo zaboravili. Meni se citava slika pesme Nadji Gral u sebi vrtela u snu, ustao sam i zapisao.

 

Hoce li biti nekih iznenadjenja na albumu, u smislu dueta ili slicno?

Naravno, samo je pitanje zenskog vokala dosta skakljivo,  posto se Ana u medjuvremenu udala i ima malog bebca, a Djurdja, koja peva u pesmi Prvi ljudi ima druge planove. Uglavnom, bar dve pesme ce biti duet. Ako zavrsimo Templare, onda mozda zapeva i jedan poznati lik.

Hocete nam otkriti ime?

To je neko kome se tekst te pesme izuzetno svideo. Pesma je imala u pocetku dvanaest strofa, on ju je procitao i rekao: nedostaje kletva. Po povratku u Smederevo ja napisem trinaestu strofu na poledjini bus karte. Covek, inace, obozava Jethro Tull i mrzi Rangers. Ali, da ne pricam vise, radi uroka.

Da li je u planu snimanje spota?

Obavezno! Najmanje tri spota. Imamo uslove i sami da snimimo to, ali cemo potraziti pomoc od nekih institucija da nam dozvole snimanje spotova na njihovim lokacijama.

 

O kojim lokacijama je rec, ako nije tajna?

Stari grad Maglic, Zvecan, SD tvrdjava (ikona i sekira, templari) predeo nacionalnog parka Kopaonik, manastir Gradac. Predivni predeli Srbije u okolini manastira Vratna, prerasti, predivna priroda, prava vilenjacka.


Gde Vas mozemo cuti i da li ce biti svirke pre izlaska albuma?

Za sada, Niksa i ja nastupamo na knjizevnim promocijama, a Daba sa Imperijom po klubovima. Cim se zavrse pesme, krece se s’ koncertima benda. Prvi koncert je verovatno u Raski, za vreme spusta bez granica, pa dalje po svim gradovima Srbije. Paralelno sa tim, nastavicemo svirku na promocijama po muzejima i bibliotekama gde smo jako dobro prihvaceni. Pokusavamo da uzdrmamo srednju generaciju iz zimskog sna.

 

Po Vama, kakva je situacija na domacoj rock/metal/punk sceni? Napredujemo ili tonemo sve dublje?

Sto se bendova tice, osetan je pomak na bolje. Izdvojio bih Alogiu, Art Diler od autorskih bendova, Eon, ChubbChubbs, Irish Stew, da ne pominjem Celtse, onda Irina i Storm (Bosna) ima dosta dobrih bendova, ali publiku treba animirati.


Imate li ideju sta bi konkretno trebalo uraditi da bi se poboljsala situacija? Koji je Vas stav po tom pitanju?

Mora se formirati mainstream koji ce svirati slusljivu muziku za sve generacije, tek onda je moguce paviti proboj altenativnih grupa i grupa ekstremne orijentacije.

 

Bendove koje ste pomenuli upravo takvu muziku sviraju…

Pa da, upravo sam i mislio na karavan koji bi cinili Hexagram, Art Diler, Nicija Zemlja, Eon… To svi slusaju. Eon, doduse vise paznje poklanja obradama, ali su fantasticni. Moj omiljeni bend je ekipa iz Petrovca (zna se koja). To su sve dobri momci, rade, studiraju, pozitivno razmisljaju. Treba ih podrzati, zastava je kod njih. Vremenom ce steci vise zivotnog iskustva, pa ce i tekstovi biti okrenuti u tom pravcu. Najveci problem rock muzike u Srbiji su oni koji su nekad svirali, pa batalili i sad mrze sve zivo. Ja, sam poceo da sviram u tridesetoj da bih mogao da pretocim ideje u muziku. U devedesetim nismo imali para ni za mikrofon, ali duh je ostao. Ja se ne bojim svojih godina. Bolje ziveti i jedan dan kao leptir nego hiljadu godina kao larva, i zato smo prst u oku onima koji bi da forsiraju maksimu “cuti, dobro je”.

 

Zahvljujem Vam se na razgovoru i ocekujemo skorasnji izlazak albuma.

Hvala i Vama. Ako sta zatreba, tu smo. Pozdrav!

 

intervju za rockserbia.net: Dragiša Radulovic