Atlantida

Album beogradskog benda “Atlantida” u izdanju One Records-a, dostupan je publici od decembra 2006. godine. Energicne pesme i uglavnom ljubavna tematika karakterišu ovo muzicko dostignuce koje je zapazen uspeh postiglo na talasima radija 202 tokom prošle godine.
Bend proizvodi Hard n’ Heavy zvuk prozet elementima power metala ali se mogu osetiti i razni etno elementi koji podsecaju na naše stare domace bendove kao sto su Osvajaci i Generacija 5.

Ono sto prvo vidim kad razmišljam o kupovini CD-a je svakako cover albuma. Nazalost Atlantida se ne moze pohvaliti svojim coverom. Cover albuma je u grafuckom smislu siromašan. Kada otvorite buklet, zatecicete fotografije benda i dosta tematski nepovezanih slika pored tekstova pesama. Raznolikost tema u pesmama su pokušali da prate i temama u bukletu sto nije bio dobar izbor. Dok sa druge strane ne mogu a da ne pohvalim logo benda koji je zaista impresivan!
Na albumu prvencu se nalazi dvanaest pesama u trajanju od 46 minuta.
Album otvara pesma “Atlantida” vrlo pevljiva, ali sa vec vidjenim metaforama i lirskim patosima. Prilicno neupecatljiv vokal je dopunjen zenskim vokalima koji su mi se narocito dopali u pesmama “Vecnost” i “Strahovi”. Za najuspešniju pesmu na albumu “Kraljica pohlepe” je uradjen i spot osrednjeg kvaliteta koji se kao bonus video moze naci na disku. Na albumu se nalazi i jedan instrumental bez naziva. Ocekivala sam da ce biti malo virtuozniji s obzirom na gitarske deonice u ostalim pesmama, ali ovaj bih nazvala prilicno bledim.
Opšti utisak o albumu je da su vokalne linije vrlo pamtiljive i jako dobro uklopljene sa muzikom. Bubanj daje energicnost, pesme nisu monotone i jednolicne. Produkcija je solidna za naše prostore. Gitarske deonice su slicne u svakoj pesmi ali su dobre. Klavijature su sjajne i po mom mišljenju one su vrhunac albuma!
Cini mi se da je interesantno napomenuti da je kroz ovaj bend prošla citava horda muzicara, i da vecina onih koji su stvarali ovaj album više nisu clanovi benda. Ali da se ovaj clanak ne pretvori u zutu stampu na hard n’ heavy nacin ovde su staviti tacku i albumu benda “Atlantida” dati ocenu 6 od 10.

 

Jovana Tomic za RockSerbia.net