Kraljevski Apartman – Cuvar Tajni

Prošle su tri godine neizvesnosti i išcekivanja i najzad pred nama je novi, peti po redu studijski album Kraljevskog apartmana pod nazivom “Cuvar tajni”. Deset novih pesama u ukupnom trajanju od oko 48 minuta snimano je u studiju 5 PGP RTS-a. Kao i dosad, autor je Zoran Zdravkovic, gitarista i osnivac benda, mada u stvaranju muzike ucestvuje ceo bend, a Zdravkovic je sam napisao tesktove i aranzmane. Glavni razlog kašnjenja albuma, kao što vecina vec zna, jeste odlazak originalnog pevaca Lotketa iz benda. Njega je zamenio DJera, mladji i energicniji.

Muzicki, to je sasvim prepoznatljiv zvuk Apartmana – brzi, glasni, energicni hard and heavy sa puno melodijskih pasa`a i terci. Ritam sekcija sjajno, kao i uvek, pulsira i daje posebnu tezinu zvuku benda. Rifovi su odlicno odsvirani i na cd-u zvuce izuzetno. Novi pevac DJera dobio je više nego nezahvalnu duznost da pesme otpeva u duhu onoga što je Apartman radio prethodnih 12 godina, ali da pritom doda svoj personality, da ne bude Lotketova kopija. Po mom mišljenju, u tome je uspeo, prevashodno zbog svojih dobrih vokalnih predispozicija (veliki raspon, odlicni visoki i vrišteci registri i mogucnost da otpeva i ciste i “prljave” deonice podjednako dobro, što je svakako novi kvalitet benda). Medju fanovima ce svakako biti polemika da li je DJera bolji od Lotketa ili ne. Cak i legende poput Brucea Dickinsona i Briana Johnsona su se na pocetku rada sa Maidenima, odnosno AC/DC sretali sa brojnim problemima kada je u pitanju prihvatanje od strane fanova. Stoga verujem da je bend sazreo da novonastalu situaciju prebrodi i iz nje iza|e još jaci. Naravno, na momente DJera podseca na Lotketa, ali ne zbog svoje interpretacije koliko zbog standarda koje je Apartman postavio. Preporucujem i najokorelijim Lotketovim fanovima da daju šansu novom pevacu i novom albumu. Interesantno je da u tekstovima preovladjuju ljubavne i licne teme, uz standardnu metal tematiku (naslovna numera i “Carobni štap”, pre svih) a da nema klasicnih bajkerskih i rokerskih himni.

Od 10 stvari standardnog Apartman arsenala na prvo slušanje izdvajaju se “Carobni štap”, za koju je snimljen i prvi video spot, zatim “Prst sudbine” i “Pusto ostrvo”, koja dosta “vuce” na Maidene, jedne od glavnih uzora Apartmana, što clanovi benda nikad nisu ni krili. Tu je i rokacina srednjeg tempa “Još samo jednom”. Naslovna stvar “Cuvar tajni” je pesma sa epskim tekstom, koja se prosto uvlaci pod kozu posle prvog slušanja i idealno nadovezuje na najveci hit sa prethodnog albuma – “Ruku pravde”. Svakako treba reci par reci i o ponovo odsviranom i snimljenom klasiku “Jesen”, sa uvodom iz Vagnerovih “Valkira”. Ova balada je sada, uz bogatiji zvuk i daleko bolju produkciju (veoma upecatljiv zvuk klavijatura) dobila potpuno novu dimenziju. Po kvalitetu nimalo ne zaostaju ni ostale 4 pesme, “2008” koja otvara album, “Burne godine”, sjajna pucacka “Ne treba mi raj” i power balada “Dodji po mene”.

Sve u svemu, potpuno je jasno da bend nema nameru da odstupi ni za pedalj od onoga što najbolje radi. To ce se svakako dopasti fanovima, ali ce pesme sa novog albuma pravi test publike doziveti kad krenu zive svirke.

Da rezimiramo: oni koji su do sad voleli Kraljevski Apartman imaju razloga da nabave album, preslušaju ga i nauce tekstove kako bi ih na koncertu pevali horski sa bendom. Oni koji im nisu naklonjeni, ili koji su zeleli promene u zvuku benda, neka ih i dalje izbegavaju, jer na ovom albumu nece naci fensi zvuk, tra-la-la melodijice, vec pravi, cvrsti i beskompromismi heavy metal made in Sebia.

Ocena: 8/10

intervju sa grupom na RSN: https://rockserbia.net/intervjui/intervju-sa-markom-nikolicem-iz-benda-kraljevski-apartman.html

profil grupe na RSN: https://rockserbia.net/kraljevskiapartman.html

 

Autor Recenzije: Vladimir Kostic – Darkness