Vlatko Stefanovski Trio – Thunder From The Blue Sky

Doajen Ex-Yu scene skopski gitarista Vlatko Stefanovski u saradnji sa cenjenim holandskim gitaristom Janom Akkermanom i klavijaturistom Damirom Imerijem snimio je i objavio album naziva “Thunder From The Blues Sky”koji je u svojoj najvecoj meri posvecen bluesu kao zanru, ali i mladalackoj ljubavi makedonskog muzicara. Za one koje su slabije informisani, Akkerman je svojevremeno na prelazu 60-tih u 70-te predvodio uz Thijs Van Leera cuveni progressive akt Fokus, a u kasnijem periodu njegova solo karijera korespondirala je sa fusion i jazz formom. Oni su se inace upoznali na Kumanovskom jazz festivalu, a njihova saradnja prosiruje se i zakazanim (nekim vec realizovanim) koncertima na pomenutom Ex-Yu podneblju, a mozda i sire.

“Thunder From The Blues Sky” uglavnom je sacinjen od onih jako dobro poznatih, “presviranih” i etabliranih blues klasika, prepoznatljivih i onoj populaciji koja nije rasla sa ovom zanrovskom formom, ili ciji afiniteti ne korespondiraju sa pomenutom muzickom opcijom. Nijednog momenta ne treba sumnjati da se pred publikom nalazi u tehnickom smislu veoma dobro realizovano ostvarenje, gde svakako treba pridodati da i u izvodjackoj formi jedan ocekivani pastiche je prisutan od pocetka do kraja. Vlatko Stefanovski Trio uz dodatak pomenutih gostiju zaista i zvuci kao usviran i uigran bend, ali sad dolazimo do onog obaveznog ali… Stefanovski je gitarista i muzicar kojem ne nedostaje imaginacija, a cije jako oruzje predstavlja energija njegove licnosti i nacin kojem pristupa izvodjenju muzike. Nazalost, ovde sve to nedostaje, bez obzira na usviranost i uigranost glavnog aktera i njegovog slavnog gitaristickog kolege.”Thunder From The Blue Sky” ne daje nam za pravo da mislimo ili uvidimo kako je Stefanovski dao neki svoj drugaciji pogled na brojne jos jednom isticem “isvirane” teme kao sto su: “Stormy Monday Blues”, “Rock Me Baby”, “Hoochie Coochie Man”, “You Got It Move”, ” Need Your Love So Bad”, “Thrill Is Gone” …. Takodje, njegova vokalna interpretacija je najblaze receno “problematicna”, najvise mislim u tom smislu da je vecinu songova otpevao na isti nacin “ravno” i izvodjacki manje inventivno. Naravno, Stefanovski je najubedljiviji u temi “Country”, koju je Leb I Sol svojevremeno izvodio za potrebe filmske muzike (filma “Diplomac”), a ista se pojavila na albumu “Zvucni zid”, jer kroz pomenutu numeru najmanje je primetna izvodjacka sputanost, koja je takodje u odredjenoj meri “uzela” danak svirackoj leprsavosti.

Sve u svemu, “Thunder From The Blue Sky” je album sa kojim potencijali skopskog gitariste nisu najadekvatnije iskorisceni, sto sa druge strane ne znaci da ce komercijalnost izdanja biti manja ili smanjena.

Ocena: 6/10

Website: www.vlatkostefanovski.com.mk

Autor Recenzije: Branimir Bane Lokner