Provokacija – Novi Sad via Novi Sad

Novosadski SKC se opet potrudio da još jedan kultni novosadski bend ima svoje zvanicno izdanje i zagrebe svojim oštrim zvukom u istoriju novosadskog andergraunda i prikupi novu publiku.

Album novosadskog oi! benda Provokacija iz 90-ih, pod nazivom “Novi Sad via Novi Sad” je reizdanje njihovog prvenca “Novosadske verzije” i materijala kojeg mnogi imaju u svojoj kolekciji kao “album” (koliko mi je jasno, nikad zvanicno nije izdat). Na albumu mozete cuti novi zvuk starih pesama poput “Moderna omladina”, “Pogled kroz mrak”, “Bela oluja” u drugacijem pakovanju, što je vredno za kolekcionare i ljubitelje pank podzanrova. Povratak benda Provokacija se desio na prošlogodišnjem Exitu (2007) kada su zajedno sa Vriskom Generacije vratili ovaj pank zvuk u Novi Sad. Na Exitu su nastupali kao predgrupe oi! legendama The Business-ima. Provokaciju generacije iz 90-ih pamte po energicnim zivim nastupima i šutkom u publici koja bi se neretko završavala tucama i haosom ispred bine. U Novi Sad, kroz Novi Sad je maksima ovog albuma; ulice, asfalt, svoj licni svet i ljudi u njemu, sa flašom u ruci. Tekstovi na albumu su u onoj dobitnoj formulaciji, price o novoj generaciji “Moderna omladina” (U vašem ogledalu niste više vi/ Vi ste moderna omladina/ preko noci ste postali drugi/ vi ste moderna omladina), o picu i greškama koje pravimo konzumirajuci isto u mladosti (“Pogled kroz mrak” i “Boce”), price o promenama kod sebe i drugih. Svakako, pesme na albumu predstavljaju slike odrastanja i jednog sveta, dosta zatvorenog za sve koji posmatraju spolja.

Za razliku od tekstova koji se nisu menjali, muzika na albumu daje novi dozivljaj pesmama. Ponovo snimljen materijal zvuci kompaktnije i usviranije od ranijih snimaka, sa drugacijim zvukom instrumenata, s tim što je i prošlo desetak godina od poslednjih snimaka. 

Ovaj novi album sadrzi i par bonus stvari (ukljucujuci snimak iz nekadašnjeg Kamelota tokom jedne od poslednjih njihovih svirki koja je odrzana 2000. godine) koje tu tamo mozete naci u ranijim kolekcijama. Nikad nije na odmet imati CD sa kvalitetno uradjenim bukletom, malom knjizicom sa sve tekstovima i mnogim podacima. Ukoliko ne posedujete album prvenac, ovih 28 pesama ce nadomestiti taj nedostatak. Uz 2 Minuta mrznje, GBB, Vrisak generacije, Provokacija predstavlja jedan poseban zvuk u Novom Sadu, koji se u poslednjih tri godine vraca na velike bine, zajedno sa reizdanjima albuma.

Autor Recenzije: Jelena Tipšin