Ulaznice za ”Prljavo kazalište” u prodaji od ponedeljka

 

Onlajn prodaja i rezervacije ulaznica su na www.kombankarena.com, www.eventim.rs, www.tickets.rs.

Posle 26 godina od poslednjeg koncerta u Beogradu, ”Prljavo kazalište” koje važi za jedan od najvećih i najboljih hrvatskih pop-rok bend, nastupa u Kombank Areni, 22. decembra sa početkom u 20h.

Grupa ”Prljavo kazalište”, koja je poslednji put u Beogradu nastupila pre 26 godina, nastala je 1977. godine u zagrebačkom predgrađu Dubrava pod snažnim uticajem panka.

Prvu postavu grupe činili su – Jasenko Houra (gitara), Zoran Cvetković (gitara), Davorin Bogović (vokali), Niko Hrastekbas i Tihomir Files (bubnjevi). Prvim singlovima ”Televizori” i ”Moj otac je bio u ratu” skrenuli su pažnju medija na sebe, a 1979. godine su svirali na koncertu ”Bijelog dugmeta” na stadionu JNA, kada su i promovisali album.

Tokom snimanja te ploče grupu je napustio Zoran Cvetković, a zamenio ga je gitarista Marijan Brkić.

Drugi album ”Crno bijeli svijet” su snimili 1980. u Milanu, u produkciji Pika Stančića koji je napisao i deo aranžmana. Pokazavši se kao bolji svirači, članovi “Prljavog kazališta” odustaju od panka i nude pop ploču prelivenu tada popularnim zvukom, dok se gitare oslanjaju na tradiciju Šedouza i Crvenih korala.

Sa ploče se izdvajaju Hourini hitovi ”Mi plešemo” (u originalu je trebalo da se zove ”Mi pijemo”), ”Crno bijeli svijet”, ”Neki moji prijatelji”, ”Nove cipele” i obrada pesme ”Sedamnaest ti je godina tek” Ive Robića.

Ovaj hrvatski bend je snimio oko 16 albuma među kojima su ”Heroj ulice”(1980), ”Korak do sna”(1983), ”Zaustavite zemlju” (1988), ”S vremena na vrijeme (1996)…