Izvestaj sa koncerta Kraljevskog Apartmana u Smederevu

Na zalost, nisam imao prilike da prisustvujem koncertu koji je bio dan pre Smedereva, u beogradskom KST-u. Prema recima Aleksandra Tirmenštajna, pevaca benda Aeternia, koji je overio oba koncerta, u KST-u je bilo fenomenalno. To je potvrdio i Lotke recima: „Bila je izvanredna atmosfera, svi su pevali. Prava zurka, pošto je KST mali mi smo namerno hteli da krenemo iz te price, na takav malo, inkognito nacin. Nismo nešto posebno najavljivali koncert i došli su oni pravi, oni otrodoksni. Svi su pevali. Bilo je zaista dobro.“ Dotakli smo i pricu o bendu Lavirint i Lotke najavljuje album do proleca.  

No, vratimo se povratnickom koncertu Apartmana u Smederevu. Kazem povratnickom, jer uz svo poštovanje prema DJeri koji je otpevao zadnji album, ipak se Kraljevski Apartman i Lotke ne mogu posmatrati kao dve odvojene strane.

 Cast da bude predgrupa i u Beogradu i u Smederevu pripala je bendu SpidFrik iz Banja Luke. Ovaj kvartet postoji tek nekoliko meseci, ali imaju vec devet autorskih pesama, koje su i odsvirali u Smederevu. Energican nastup, kvalitetna svirka i dobre autorske stvari na srpskom jeziku pristojno su zagrejali publiku za „zvezde veceri“. SpidFrik su: Oliver Dejanovic gitara, Dejan Tamindzija bas gitara, Maksim Erbez na bubnjevima i Mirko Ponjevic, vokal. Više o bendu mozete saznati na myspace strani koja je u izradi www.myspace.com/spidfrik .  

Par minuta posle SpidFrik-a stejdz je „okupirao“ Kraljevski Apartman i prosto nas oduvao. Iako vidno umorni, nisu se štedeli nijednog trenutka. Nastup su poceli velikim hitom sa prvog albuma „Mracan grad“. Publika je horski pevala „koji su vetrovi, tebe ovde doneli, ovde su ljudi, sasvim drugaciji, koji su vetrovi, tebe ovde doneli, ovde su samo, crni djavoli…“. Redjale su se pesme sa svih albuma, ukljucujuci i „Cuvar tajni“. Istina, Lotke nije znao napamet tekstove, ali publika nije zamerila, cak šta više, pripomagala je Lotketu drzeci papire sa tekstovima. Pošto nije bilo nultog reda, publika je bila tik uz bend, tako da je Lotke cesto pruzao ruke i pozdravljao se sa fenomenalnom publikom koja je sve, od prve do poslednje, pesme horski pevala sa njim. U pojedinim momentima mikrofon se šetao kroz publiku. Tokom cele veceri Lotke se zahvaljivao „divnoj“ smederevskoj publici, koja je zaista bila divna. Ipak, u subotu, u moto clubu nije bilo samo smederevske publike, vec su verni fanovi došli i iz Pozarevca, Šapca, Beograda itd. Treba napomenuti da su podršku na bini Lotketu pruzili braca Brankovic, Mikica i Srdjan, i mladi pevac Aeternie, Aleksandar Tirmenštajn, kog je Lotke u više navrata pozivao na binu i tako dokazao svoju velicinu i pravi primer podrške mladim kolegama.

Posle brzeg dela svirke, na bini ostaju samo Zoran Zdravkovic i Lotke. Slede „Jesen“, zatim „Slike“ i „Dama iz kraljevskog apartmana“. Na pola „Dame“ Lotketu i Kizi se pridruzuje ostatak benda i privode kraju ovu odlicnu baladu.  

 Bend nastavlja sa pesmama brzeg tempa, a publika posle gotovo svake pesme skandira „Kraljevi, kraljevi“, što dodatno motiviše „Kraljeve“ da izvuku svoj maksimum. U pesmi „Gore digni glavu“ bubnjar Baki demonstrira umece na bubnjevima što je naišlo na ovacije kod publike. Dva puta je odsvirana „Ruka pravde“, a pri drugom izvodjenju atmosfera u publici je dovedena do usijanja. Svirka se završila u velikom stilu, pesmom „Long live rockˋ nˋ roll“ koja odlicno zvuci i u izvodjenju Apartmana. I poslednju pesmu publika horski peva sa Lotketom i uz ovacije odpozdravlja bend.  

Ovim koncertom Kraljevski Apartman je potvrdio da sa Lotketom na celu pripada prvoj ligi domace rock’n’roll scene. Sada, kada su se „odmorili“ jedni od drugih, ocekujemo još puno dobrih koncerata i albuma.


Dragiša Radulovic

foto: Anamarija Vartabedijan