Slipknot u Beogradu – OČEKIVANO – OPRAVDANO!

Paklenu postavu iz "Ajove" čine:
 
Sid Wilson – turntables
Joey Jordison – drums
Paul Gray – bass, backing vocals
Chris Fehn – custom percussion, backing vocals
Jim Root – guitars
Craig "133" Jones – samples, media
Shawn "Clown" Crahan – custom percussion, backing vocals
Mick Thoumson – guitars
Corey Taylor – lead vocals

Satnica koncerta je po medijima šarenoliko najavljivana tako da je vladao utisak da niko ni ne zna kad tačno počinje koncert, zbog takvih nesuglasica smo propustili bend "Hetera" koji je prvi nastupao. "Killswitch Engage" je napravio dobru uvertiru u ono što je prehodlo, ali ipak su "opravdali" epitet predgrupe! Ništa više od solidnog nastupa i  dobrog zagrevanja, ali jedno treba imati na umu – "Killswitch Engage" se tek zaleće na putu koju su trasirali "Slipknot" i slični njima pre deceniju i više.

Kao što "Bjesovi" lepo kažu "Možeš me zvati kako god hoćeš!?" tako i paklena mašinerija iz Ajove ne mari mnogo za klasifikaciju njihovog muzičkog žanra, NU Metal, MTV, Rap-HC … ne bitno je, bitno je ne izneveriti publiku. Naravno da su ukusi različiti, neko više voli ranije radove "Slipknot-a", a neko ipak novije, tako je i koncert prošao. Bilo je šarenoliko i bukvalno za svačiji ukus, ali po meni mnogo bitnije je: pristup, kvalitet zvuka, profesionalnost. Nije bilo ovde mesta otaljavanju svirke i sam  tajming ukazuje na to da je koncert bio više nego korektan i pošteno odrađen (oko 1h i 45min.).

Bitna stvar je da je "Slipknot" nastupio u našoj zemlji u pravom momentu, kad kažem "pravi moment" mislim na njihovu trenutnu popularnost koja već par zadnjih godina ide uzlaznom putanjom. Broj posetilaca je takođe bio zadovoljavajući, polu-prazna "Arena" nije promašaj benda, već možda promašaj organizatora? Realno gledano "Slipknot" u Srbiji teško da može da sakupi veći broj publike od onog što je bio u "Areni" ali činjenica koja ohrabruje i uliva nadu je ta da su oni na toj uzlaznoj liniji koja će ih kroz koju godinu dovesti do samog vrha Heavy Metal mašinerije. Veliko je pitanje kakav bi prijem publike imali recimo Slayer, Sepultura, Exodus, Suicide Tendencies, da se trenutno nalazimo u nekoj 1988-oj godini? To je nešto što ću ostaviti vama na sud, pa procenite.

Beskompromisno, čvrsto, agresivno, sa puno samopouzdanja, tako su momci izgledali na bini. Skakanje po stejdzu i aktivno učestvovanje u koncertu svih članova govori da je i njima prijao prijem Beogradske publike ili su jednostavno dobro odglumili!

Dobar šou, kvalitetno prezentovan, je ono što bi na kraju moglo proizaći iz ovog nastupa. Nadajmo se i očekujmo da će ovaj bend još dugo žariti I paliti po svetskoj sceni i da će ponovo biti na našem terenu kroz neko vreme.

Do tada uživajte uz muziku "Slipknot-a" a ja ću da ih pratim više nego ranije, jer su me ovim Live nastupom kupili za ubuduće…

 

Diskografija:

Slipknot ( 2005 )
Iowa ( 2002 )
Vol. III ( 2005 )
9.0 Live ( 2005 )
All Hope Is Gone ( 2008 )

 

Cvijo Lončar

foto: Aleksandar Zec