Svetleći Rogovi Pod Visokim Naponon

Spektakl kakav naša publika nije mogla da vidi ranije, verovatno i poslednja prilika da se ova ekipa vidi uživo na našim prostorima. Čini se kao da nikad ranije u Beogradu nije bilo više uniformisanih ljudi, ali nije reč o utakmici, iako se događaj odigravao na terenu srpskog šampiona. Ovoga puta nije bilo protivničkih navijača, jer je igrao jedan tim, svima poznat, na zalasku karijere, ali u sjajnoj formi – australijska rock atrakcija AC/DC.

Euforija je vladala od samog početka koncerta, na hiljade svetlećih rogova u publici, horsko pevanje kao u transu. Koncert je počeo uvodnom "Rock’n’Roll Train" i kako se lokomotiva zahuktala u istom ritmu je nastavila da gazi u naredna dva sata. Ređali su se hitovi jedan za drugim, numere sa aktuelnog "Black Ice" albuma i stari hitovi svima dobro znani. Svaka pesma je bila burno pozdravljena od strane publike i čini se da nije bilo mesta ravnodušnima na ovom spektaklu. Na koncertu je bukvalno važilo ono staro pravilo – "za sve od 7 do 77", imali smo priliku da ugostimo posetioce iz celog regiona, koji su pokazali svoju privrženost bendu i fanatičnost. Malo je grupa koje se mogu pohvaliti ovakvim fanovima, bilo je onih koji su došli u prestonicu par dana ranije, ljudi koji su od jutarnjih časova čekali na otvaranje kapija stadiona, frizura, tetovaža i sličnih vizuelnih prikaza sa obeležjima benda.

Scenski pristup je bio više nego dobar ali i fantastičan zvuk koji je davao neverovatan osećaj nadmoći aktera na stejdzu. Posebno su burno bile propraćene starije numere koje smo godinama slušali dok smo učili prve rifove svirajući upravo njih – "Back in Black", "Hels Bells", "Whole Lotta Rosie", "T.N.T.", "Thunderstruck", …

Paklena atmosfera upakovana u dva sata sjajne svirke, profesionalno izvedeno – nema šta tu više da se kaže. Imaće šta da nauče mnogi članovi naših (pogotovo starijih) bendova ako su prisustvovali ovom koncertu, AC/DC su najbolji primer da nije dovoljno izaći na binu i misliti da je stvar gotova. 

Na kraju, koncert se završio jednim bisom pesmom "Highway to Hell", a na samom kraju uz pucanje topova i veliki vatromet imali smo priliku da čujemo još "For Those About to Rock".

Vesela iscrpljena lica su napuštala stadion sumirajući utiske a ja sam ubeđen da će se o ovom događaju još dugo pričati.


Cvijo Lončar

foto: BLIC