ZZ TOP, Beograd, Arena 18.10.2009 – izveštaj

Svojim polusatnim koncertnim ucestvovanjem manifestaciju su otvorili beogradski bluzeri Texas Flood, i mora se priznati na najbolji moguci nacin. Bili su izuzetno inspirisani svojom ulogom da nastupaju pre americkog sastava, i pruzili su odlicno muziciranje, koja je publika svesrdno prihvatila i pozdravila. Treba istaci da su binu napustili noseni ovacijama auditorijuma koji je prepoznao kvalitet, ali i izvodjacku ubedljivost beogradskog tria.

ZZ TOP su svirali kratko, i sto bi se reklo slatko. Oficijalni deo trajao je sat i 10 minuta, pa 2 bisa sa po dve pesme, sto je ukupno  nesto vise od 90 minuta, kao sto je uostalom i bilo najavljivano. Uigrana svirka preiskusnih i prekaljenih teksasana, imala je po ocekivanju odredjene aranzmanske izmene u pojedinim pesmama, a delovi nastupa bili su zacinjeni neizostavnim humorom, kao i pokretima aktera na bini, koji su publiku zabavljali, cineci da priredjeni songovi dobiju na izvodjackom intenzitetu.

Bend je u tehnicko/vizuelnom smislu imao "potporu" u velikom video bimu, gde je razlicita scenografija takodje dopunjavala binski show, bilo da su prikazivani video klipovi, ukombinovani sa desavanjima na stage-u, bilo da je uprilicena neka druga spotska koreografija.Sa svoje strane ZZ TOP su pokusali da na ujednacen nacin prezentuju stari, srednji i noviji materijal, i cini se da su u tome uglavnom uspeli, jer na kraju nijedna faza karijere nije bila zaobidjena, a publika nije bila nezadovoljna. Ipak, cini se da je publika ocekivala nesto vise, ako nista drugo, ona makar malo duzi koncertni nastup. Ali, zelja i odluka benda su neumoljive stavke, pred kojima zateceni fan nema logicno pravo odluke.

Raduje sto su na koncertu ZZ TOPA bili primeceni i mladji konzumenti njihovog lika i dela, tako da prosek godina koji je vidjen sa ocekivanih 50- 55, mozemo skinuti na nekih 48, a to je svakako za pohvalu. Koncert ZZ Topa nije bio nijednog trenutka euforican nastup, ali je svakako bio koncert sastava, kojemu se za priredjenih sat i po muzike  nema i ne sme nista zameriti u pomenutom izvodjackom smislu.

 

Napisao: Branimir Bane Lokner

 
Foto: Aleksandar Zec