Guns N’ Roses u Beogradskoj areni

Guns N’ Roses, definitivno su obeležili muzičku scenu brojnim hitovima kao i nezaboravnim koncertnim nastupima.
Za atmosferu pred koncert Guns N’ Roses, pobrinuće se kanadski rok bend DANKO DžONS(Danko Jones). Danko Džons postoji od 1996. godine i poznat je kao žestok koncertni bend koji obično deli scenu sa Guns N’ Roses, Motorheadom i Sepulturom a 2002. godine "The Rolling Stones" im je poverio otvaranje njihove svetske turneje "40 Licks" 2002. godine.
Osim svojom muzikom, koja je mešavina roka, blusa, panka i hevi metala, Guns N’ Roses oduvek su plenili pažnju medija i javnosti tučama i skandalima.

Guns N’ Roses  je američki hard rock bend koji je krajem 80-ih i početkom 90-ih godina svojom muzikom, koja je bila mešavina rocka, bluesa,punka, glam rocka i heavy metala, nekoliko uspešnih albuma, spektakularnim koncertima, kao i skandalima i tučnjavama, osvojio svetsku popularnost. Danas je Axl Rose jedini preostali član izvornih Gunsa.

Istorijat benda

Guns N’ Roses je kalifornijski hard rock bend koji su u Los Angelesu u junu 1985. godine osnovali pevač William Axl Rose, gitaristi Tracii Guns i Izzy Stradlin, basista Ole Beich (koga je zamenio Duff McKagan) i bubnjar Rob Gardner. Ime benda nastalo je spajanjem dva sastava iz kojih su originalni članovi došli: Hollywood Rose i L.A. Guns.

Počeci ranih ´80-tih

Priča počinje početkom ´80-ih, kada su se školske kolege Aksel Rouz i Izi Stradlin iz svog rodnog grada Lafajeta (u Indijani), doselili u velegrad Los Anđeles. Godine 1983. Aksel i Stradlin su osnovali bend „Rose“ (Rouz) koji je kasnije preimenovan u „ Hollywood Rose “ (Holivu Rouz), a ostali članovi su bili: gitarista Kris Veber, basista Andre Roks i bubnjar Džoni Krejs. Godinu dana kasnije razilaze se i Aksel pristupa „LA Guns“ima, a Stradlin bendu „London“, da bi se 1985. godine ponovo ujedinili pod imenom „ Guns N’ Roses “.

Gans i Gardner su napustili bend iste godine, a njih su zamenili poznanici Mekagana: Sol Hadson – Sleš (vodeća gitara) i Stiv Adler(bubnjevi), koji je pre svirao u Road Crew. S tom postavom počinju da osvajaju publiku i iste godine izdat je i album u sopstvenoj ograničenoj (10.000 primjeraka) produkciji „Live ?!*@Like A Suicide“ na kome su bile i dve obrade drugih bendova i dve autorske pesme. Nekoliko godina nakon izdavanja ovog albuma, otkriveno je da su Gn´R snimili sve četiri pesme u studiju, ali su dodali zvuk publike kako bi se stvorila atmosfera uživo.

Kasne ´80-te

Godine 1986. poznata izdavačka kuća Gefen rekords ponudila je bendu ugovor (istovremeno je otvorena i saradnja s nezavisnom produkcijskom kućom Uzi-Suisajd). Krajem jula 1987. godine izlazi album Appetite For Destruction, koji u početku nije bio dobro prihvaćen i s omotom koji je izgledao kao scena silovanja. Nakon toga omot je promenjen, a izvorni je postao raritet i vredan kod sakupljača. No ni nakon toga prodaja nije zabeležila veći porast, sve do objavljivanja video spota „Sweet Child O’Mine“ na MTV-u. U avgustu 1988. album je dospeo na br. 1 američke top liste albuma sa prodatih 20 miliona primeraka. Tako su pesme s tog albuma "Welcome to the Jungle", "Paradise City" i "Sweet Child O’Mine" bile u prvih deset singlova na Bilbord listi. Do danas je Appetite for Destruction najbolje prodavan debitantski album svih vremena.

Nakon velike turneje po Sjedinjenim Američkim Državama, u jesen 1988. g. usledio je poziv na Mansters of rok festival u Evropi na kome su nastupali s ostalim poznatim grupama kao što su Ajron mejden, Kis i Džudas prist.

Pažnju medija je počelo da privlači i ponašanje članova benda pod uticajem droge i alkohola (MekKagan, Sleš i Adler), a tokom koncerta Čudovišta roka u Velikoj Britaniji poginula su dva obožavaoca za vreme skakanja i naguravanja, međutim Gansi nisu saznali za taj tragičan događaj do kraja koncerta. Svejedno je bend za vreme turneje Apetit za uništenje zaradio naslov "najopasnijeg benda na svetu".
Pesma "Welcome to the Jungle" izašla je na saundtreku za film The Dead Pool, petom filmu o inspektoru Hariju Kalahanu poznatijem kao prljavi Hari.

Iste godine objavljen je G´N´R Lies album, zapravo EP, s četiri pesme iz ´86. g. i četiri pesme iz ´88. g. odsvirane na akustičnim gitarama ("Patience", "Used to love her", "You’re Crazy", "One in a Million". Izvorni naziv albuma je trebao da bude Lies! The Sex, The Drugs, The Violence, The Shocking Thruth, što nije odgovaralo izdavačkoj kući. Pesma "One in a million" izazvala je žestoke kritike zbog svog rasističkog sadržaja, a Sleš je na koncertima odbijao da svira tu pesmu jer se i sam osećao pogođenim s obzirom da je dete Afroamerikanke i Jevreja. Sve to ipak nije poremetilo uspeh benda i bili su jedini bend 80-ih godina s istovremeno dva albuma na prvih pet.

U avgustu 1989. na aerodromu Finiks, Arizona, Izi Stradlin je uhapšen zbog kršenja javnog reda, a Stiv Adler je imao problema sa prekomernim uživanjem droge, i krajem 1990. je zbog toga i izbačen iz benda. Njega je zamenio Met Sorum, bivši bubnjar grupe Kalt i još se pridružio Dizi Rid na klavijaturama.
To je bio težak period u kome su nekako prebrodili razne krize i održali četiri koncerta u Los Anđelesu kao predgrupa legendarnim Rolingstonsima.

Vrhunac karijere (1991—1993)

Period najvećih uspeha započinje 23. januara 1991. g. nastupom na festivalu Rok u Riju u Rio de Žaneiru (Brazil) pred više od 260.000 posetilaca. Nakon toga je u maju počela velika svetska turneja koja je trajala punih 28 meseci.
"Ganse" su i dalje pratili razni incidenti, pa tako i poznati St. Luis Incident, koji se dogodio 2. jula u Sent Luisu (Misuri), Aksel je skočio s pozornice na obožavaoca koji je imao nož ili videokameru (podaci se ne poklapaju), međutim svedoci su potvrđivali da Aksel nikada nije dohvatio tog obožavatelja. Međutim nakon toga Aksel se vratio na pozornicu, optužio osiguranje za propuste i prekinuo koncert. Prekid koncerta je izazvao pravu buru negodovanja, a neredi su završili s povređenima. Posledica svega je bila da je bend ostao bez kompletne opreme, a Aksel je morao da odgovara pred sudom zbog uzrokovanja teških nereda. Ovaj slučaj je samo potvrdio loš glas grupe kao skandalozne i nepouzdane, a i mediji su se okrenuli protiv njih.

Napokon nakon dugih najava i tokom turneje 17. septembra 1991. izlaze Use Your Illusion I i Use Your Illusion II albumi. Ova dva albuma nose nešto mekši zvuk i neke od najuspešnijih rok balada ´90-tih godina.

Pesme, odnosno videospotovi "Don’t Cry", "November Rain" i "Estranged" čine neku vrstu trilogije, koji na kraju nisu napravljeni po prvobitnoj zamisli zbog otezanja i pomeranja rokova (a i raskida Aksela Rouza sa Stefani Sejmur). Na kraju videospota "November Rain" piše da se temelji na priči "Bez tebe" objavljenoj u knjizi "Jezik straha" pisca horora Dela Džejmsa, inače dobrog prijatelja Aksela Rouza. Ta tri videospota spadaju među najskuplje ikada napravljene, a odskaču i svojim trajanjem.
Neposredno pre izlaska albuma Izi Stredlin napušta bend (navodno zbog njegovog mišljenja da Gn´R treba da nastavi da sviraju uživo samo po klubovima, a da ne idu na velike turneje i čiste komercijalizacije), a zamenjuje ga gitarista Gilbi Klark.
Pesma "You Could Be Mine" je napravljena za filmski hit iz 1991. godine Terminator 2: Sudnji dan s Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi i u videospotu se izmenjuje nastup "Gansa" sa scenama i brojnim efektima iz filma.

Godine 1992. Gn´R nastupaju i na Koncertu u čast Fredija Merkjurija izvodeći "Paradise City" i "Knockin’ on Heaven’s Door", Aksel i Kvin izvode "We Will Rock You" i neponovljivu "Bohemian Rhapsody" u duetu Aksela i Eltona Džona. Iste godine na MTV Video Music Award, Elton Džon je pratio Ganse na klaviru u pesmi "November Rain".

U avgustu 1992. za vreme mini turneje s hevi metal bendom Metalika na Olimpijskom stadionu u Montrealu, frontmen Metalike, Džejms Hetfild, dobio je opekotine prišavši preblizu pirotehnici. Metalika je otkazala svoj deo nastupa, Gansi su trebali da odrade svoj deo, ali su izveli svega nekoliko pesama, Aksel se izvlačio na probleme s glasom, i opet su nastali neredi. Na koncertu u Tokiju snimljeni su materijali za DVD na kojima su, između ostalih, izvrsne solo deonice Soruma i Slešova solo izvođene teme iz filma Kum.

Istorijska turneja se završila u Buenos Ajresu (Argentina), 17. jula 1993. nakon gotovo tri godine i više od 200 nastupa. Poslednji nastup u Buenos Ajresu je bio i poslednji zajednički nastup najuspešnije postave Gansa.

Zalazak

Godine 1993. izlazi The Spaghetti Incident?, kao svojevrsna posveta pank bendovima, kritike i nisu bile tako loše, ali je to ipak bilo daleko od vrhunca poslednih albuma. Turneja je otkazana i u grupi vlada stvaralačko zatišje, ali se učestalo spominje Rouzov egoizam i komunikacija među muzičarima postaje sve lošija. Gibi Klark napušta bend 1994, a iste godine snimljena je obrada pesme "Sympathy for the Devil" za film "Intervju s vampirom" s Tomom Kruzom i Bredom Pitom u glavnim ulogama.
Bend se sve više rasipa, Sleš redovno svira s drugim muzičarima (s Majklom Džeksonom, Lenijem Kravicom), da bi na kraju osnovao sasvim nov bend Sleš Snejkpit. Danas pod imenomVelvet Revolver nastupaju Sleš, Daf MekKagan i Met Sorum.

Godina 1997. do danas
Službenim izlaskom MekKagana iz benda to više nisu Gans En Rouzis koji su obežili istoriju roka. Aksel Rouz je sudskim putem dobio pravo na korišćenje imena i uz njega je od stare postave ostao samo još Dizi Rid. Od tada rad Gansa je gotovo neprimetan, 1999. g. pojavljuje se soundtrek (pesma "Oh My God") za film "Kraj dana" s Arnoldom Švarcenegorom u glavnoj ulozi.
Godine 2000. objavljeno je da bend radi na novom albumu Chinese Democracy, poslednji televizijski nastup bio je na MTV Video mjuzik avords u Njujorku u septembru 2002. godine, a muzički magazin Q je iste godine uvrstio Gans En Rouzis na svoju listu "50 bendova koje treba videti pre smrti".

U septembru 2005. pojavila se glasina da Gansi rade pesmu za saundtrek filma "Da Vinčijev kod".
Trenutnu postavu Gansa čine pevač Aksel Rouz, stari član Dizi Rid na klavijaturama, gitaristi Robin Fink i Bakethed, basista Tomi Stintson i za bubnjevima Brajan Mantija. Zajedno su nastupali na novogodišnjoj večeri u "Kući bluza" u Las Vegasu. Osim starih hitova poput "Welcome to the Jungle", izveli su i "Chinese Democracy", "Oh, My God", "Oclahoma", "The Blues" i "Silk Worms". Tokom februara 2006. na Internetu su se pojavile demo verzije tri nove pesme: "TWAT" (There Was a Time), "I.R.S" i "Better".

Velvet Revolver je novi bend sastavljen od bivših članova Gansa (Sleš, Daf MekKagan, i Met Sorum) i pevača Skota Vejlanda i gitariste DejvaKušnera.

Diskografija

Studijski albumi

Apetite For Destruction (31. jul 1987.)
Gn´R Lies (06. decembra 1988.)
Use Your Illusion I (17. septembra 1991.)
Use Your Illusion II (17. septembra 1991.)
The Spaghetti Incident? (12. januara 1993.)
Chinese Democracy (23. novembra 2008.)

Albumi uživo i kompilacije

Gn`R Live Era ´87-´93 (22. novembra 1999.)
Greatest Hits (23. marta 2004.)
Greatest Hits (nova verzija)

Video izdanja

Use Your Illusion I (Svetska turneja – 1992 Tokio), (DVD/VHS)
Use Your Illusion II (Svetska turneja – 1992 Tokio), (DVD/VHS)
Welcome To The Videos (DVD/VHS)

Ulaznice:
Ulaznice za koncert koji čekamo deceniju možete naći u prodaji po sledećim cenama:
3100, 3450, 4450, 4950 i 5450.

Karte se mogu nabaviti na sledećim prodajnim mestima:
biletarnica Beogradske arene, „Ušće“ Šoping mol, Dom omladine, knjižara Delfi (SKC), Eventim, kao i putem sajtova www.arenabeograd.com, www.tickets.rs