Emir Hot – Sevdah Metal

“Emir Hot has brought a new and refreshing metal – guitar element to sevdah, while at the same time keeping the classical elements, which gives it a new dimensions and make it even stronger and immortal” – Arnel Brkic, bosnian sevdah expert

Emir Hot, mladi talentovani gitarista iz Bosne je svoju sklonost ka muzici pokazao još u detinjstvu, a vec sa 11 godina je zasvirao u trash metal bendu „Hatred“. Zapazen uspeh u tada vec ratom nagrizenoj „Jugi“ postigao je i u bendu „Neon Knights“ kom su se otvorila vrata Evrope i „Vitezi“ su zasvirali u Italiji. Emir je u mnogo bendova bivše Jugoslavije ostavio svoj pecat, ali nakon dosta obeshrabrenja odlucio je da studira u inostranstvu i nastavi svoju muzicku karijeru tamo. U maju 2005. osvojio je prestiznu britansku titlulu „Guitar Hero of the Year“.

Album „Sevdah Metal“ je stvarao dok je studirao u Londonu uz pomoc nekih od svojih kolega, tako da su nam se ovim albumom predstavili i pevac John West i bubnjar Mike Terrana. Naziv koji nikada ranije nisam cula gledao je u mene sa omota ovog diska. Nisam verovala da se rec “sevdah“ moze upotrebiti u tom kontekstu. Kada je doprlo do mojih ušiju ono što ovaj covek radi sa gitarom bila sam oduševljena!

Deset pesama koje se nalaze na disku su jedan mali novi svet koji pleni originalnošcu i zapanjuje Emirovim talentom! Emir je svirao sve gitarske i bas deonice, a neki recenzenti ga uporedjuju sa Malmstinom i predvidjaju mu sjajnu buducnost – negativnih kritika gotovo i da nema.
Kada cujete prvu pesmu na albumu „Foršpil“, odmah je jasno o cemu se radi i da je Emir svojim radom spojio bosanski melos i neverovatne gitarske deonice. Izvrstan vokal me je još više zainteresovao, a zavidna produkcija ostavila bez daha. Sve pesme su prica za sebe, ali bih ja izdvojila dve kao najbolje: Sevdah Metal Rhapsody i You.

Ono što bih takodje volela da pohvalim je cover albuma koji odaje mracnu atmosferu i dosta podseca na bosanski krajolik i samim tim se savrseno uklapa sa muzikom.

Ocena: 9/10


Autor Recenzije: Jovana Tomic