Nightfall – Kao da niceg nije bilo

Bend ciji se prvi nastup vezuje za 40. Zajecarsku Gitarijadu je za godinu dana postojanja u nepromenjenom sastavu uspeo da dobije priznanje najboljeg demo benda i osvoji narednu 41. Gitarijadu. Pre izdavanja albuma, Nightfall je objavio demo „Svi Odlaze“ sa šest pesama tako da su slušaoci Radija 202 mogli da cuju njihov zvuk i emocije koje pokazuju kroz muziku.

Ovo je jedan od retkih bendova cije se stvaranje ne moze vezati ni za jedan bend posebno, jer nikada nisu bili tribute band vec su pred okrutno uho publike odmah izašli sa autorskim pesmama na maternjem jeziku.

Oni se deklarišu kao mešavina heavy, power i progressive metala, ali ih ja ne bih svrstala ni u jednu branšu zbog karakteristicnosti njihovog zvuka. Sa 12 pesama na albumu pod nazivom „Kao da niceg nije bilo“ u izdanju Automatik Records-a bend se predstavio srpskoj publici. Pokazali su da umeju da naprave hit u metal fazonu, da odsviraju baladu, a takodje i da obrade dizelašku pesmu „Opsesija“ i sve to spoje u ovaj album!

Album otvara instrumental „Fantazma“ koji ima prizvuk misticnosti, a ako se malo udubite i nakon toga poslušate baladu „Vreme nevinosti“ primeticete slicnost ove dve kompozicije. Muziku i tekstove objedinjuju ljubavne teme, kao i teme o prolaznosti vremena i samoce. U istom tonu je i cover albuma, sa palim andjelom, punim mesecom i ljubicastim nijansama naglašavajuci atmosferu njihove muzike. Dobar izbor pratecih vokala dao je pesmama još jednu osobenu crtu, prvenstveno zahvaljujuci fantasticnom glasu Katarine iz Aetra i toliko posebnom glasu Nikole Jankovica Šopke iz benda Dargoron.

Kao favorite na albumu mogu da izdvojim pesme „Kao da niceg nije bilo“, „Ona ne cuje bol“, „Vreme Nevinosti“ i „Horizont“ uz vec poznate „Mozda baš sada“ i „Drukcije nije moglo da se desi“. Bend je takodje pocastio publiku odlicnim progressive instrumentalom „Svi Odlaze“ gde je svoje muzicko iskustvo pokazao Slobodan Stošic, gitarista i idejni tvorac benda. Kao highlight na albumu bih pomenula tekstove pesama koje je uglavnom pisao vec pomenuti gitarista uz pomoc pevaca ovog aktuelnog benda.

Dobre pesme (doduše sa nešto slabijom produkcijom) su same po sebi dovoljna preporuka za one koji vole ovaj zvuk. Nightfallov album prvenac nam samo nagoveštava šta mozemo da ocekujemo od ovog benda u buducnosti, a ovo je jako dobar pocetak.

Ocena 8.5/10

Jovana Tomic za Rock Serbia.net