Neki Noviji Klinci Uzivo – izvestaj

 

Iako sam prostor nije zahvalan za koncerte, odnosno za postavljanje ozvucenja (uzasan zvuk ukoliko je malo posetilaca, jer se zvuk odbija o silni beton i metal), ekipa zaduzena za ovaj sektor nije zakazala. Organizacija je bila u rukama iskusnih volontera (onih ozbiljnih starijih), a i onih mladjih koji su rado pomagali u kontaktima sa akreditovanim novinarima, oko garderobe ali i oko kampanja kao što su – “Reci ne plasticnim kesama”, “Recikliraj” i “Pomogni kolezi”.
Pesma “Neki novi klinci” (sa albuma “Mojoj mami umesto maturske slike u izlogu”, prvenca grupe “Rani mraz”), po kojoj cela kompilacija nosi ime, predstavljena je prvi put široj publici. Album je vec doziveo svoju promociju ranije ove godine za zainteresovane novinare, producente i sl.

Pesme na kompilaciji:
1. Tizzies – “Mirka”
2. TetraPank – “Lepa profina kci”
3. Pinknik – “Nikad kao Bane”
4. DJarma & Metkovi – “Moj stari frend”
5. Zbogom Brus Li – “Jadna i bedna 2007”
6. Lost Propelleros – “Pesma o jednom petlu”
7. Drum ‘n’ Zez featuring Zagor & Piknik – “Al’ se nekad dobro jelo”
8. Pero Defformero – “Jaroslava”
9. Cucuk Stana HC Orchestra – “U razdeljak te ljubim”
10. Super S Karamelom – “Pa dobro gde si ti”
11. Prolece – “Oprosti mi Katrin”
12. Nekropolis – “Ziveti slobodno”
13. Šinobusi – “Zivot je more”
14. Sing Sing Singers – “Baby Blue”
15. The Groovers – “Predlog”
16. Crosspoint – “Devojka sa cardaš nogama”
17. Lee Man – “Limanska”
18. Signum – “D Mol”
19. Mitesers – “Palava balada”
20. Crash 2 – “Crni labud”
21. Highway – “Neki novi klinci”  

Zaista bi bilo sumanuto dovesti 21 bend, i dozvoliti svakom da svira samo po 2-3 pesme, pa su organizatori odlucili da u dva dana nastupi 18 bendova. Svaki bend je nastupao po pola sata a koncerti su pocinjali u 19 sati. Mali nesporazum je bio oko plakata, jer je lajnap bio izmenjen.

Prvi dan:

Osim što sam morala da se bavim sa birokratama na svom fakultetu (pošteni diplomac mora da moli za diplomu), preuzimanje pressica je proteklo u savršenom redu + uvid u instrukcije oko organizacije. Oba dana koncerta su zakazana za 19h, što je po novosadskim merilima prerano, a i malo teze za postizanje. Sa spiska bendova  izdvojili su se posebno Cucuk Stana i HardCore Orchestra, Drum’n’Zez, Piknik, Prolece, Pero Deformero.

 Cucuk Stana i HardCore Orchestra su skupina od dva vokala, negde na prekretnici izmedju Cromags i trash zvuka. Jedan pevac je klasicni njujorški hardcore, sa nabildovanim telom i stavom – sve cu da vas polomim, pozitivnom energijom prisutan svuda po bini, dok drugi vocal više dominira košarkaškom visinom. Neverovatan spoj tvrdog zvuka, cukanja (otud verovatno i ono Cu(k)cuk Stana i HardCore orkestar) i neponovljivih (sva sreca) hitova iz grozne dekade. Masa je neverovatno bila oduševljena ovakvim inovacijama, te je bez srama pevala i “Jugoslovenku”, Marijinu “Molitvu”, te obradu balaševiceve “U razdeljak te ljubim”. Mislim da je jedino nedostajala koja stvar od Pilota. Bravo momci!
 
Publika se okupila u zadovoljavajucem broju na Drum’n’Zezu i Pikniku, koji predstavljaju lokalne pojave, s tim što su se Drum’n’Zez okušali i na Beoviziji (izbor Srbije za pesmu Evrovizije). Pesma “Palacinka”, grupe Drum’n’Zez je vec kult, te su objavili / reizdali svoj prvenac i za PGP-RTS. Ovaj vojvodjanski agro-rege-kor bend sa svojim pesmama asociraju me na suncokrete, Dunav, dobro jelo. Pesme koje su izabrali za ovaj nastup mozda nisu one najbolje sa njihovog albuma ali su uspeli da izvuku stvari sa “Al’ se nekad dobro jelo”.

Novosadski projekat “Piknik” nastupa vec godinu dana. Pridruzeni klavijaturista Sava uspeva da reprodukuje sve one zvuke sa albuma, dok pevac, covek-projekat, peva hiticne mracne stvari: “Studentkinja”, “Miš, puz i ker”, “Ruzan sam ko ker” i obradu zbog koje su i došli: “Nikad kao Bane…” “Ruzan sam ko ker” je bila propracena  šutkom i pogo plesom. Predivno!

Prava stvar je videti par klinaca kako se vrzmaju Zapadnim holom, dok se srednjoškolici drze za ruke, smeljuje i cupkaju uz ritam. Pozitivna atmosfera je svakako bila izazavana u svim ljudima u zelji da pomognu i da se zabave (ko kako voli). Kada vec govorim o zabavi, pošto se u nekim kulturama cuga smatra zabavom, šank je bio dobro organizovan za te potrebe. Guzva se retko stvarala, nije bilo haosa u cekanju reda, za pohvalu sa te strane. Naravno, uvek ce se naci neko da te cimne ili gurne laktom, i propala stvar…

 Posle energicne provale “Piknika” usledila je turbo-treš pojava pod imenom “Pero Defformero”. Novokomponovana skupina poznata je po obradama kafanskih hitova pod šatrom sa akcentom na zenska imena i ljubavni bol. Oni su obradili DJoletovu “Jaroslavu”, a izveli su i svoj hit “Silvana” i mnoge druge. Junacke grudi pevaca krasio je ogromni zuti medaljon od zlata i to preko belog sakoa ukomponovanog sa belim špic cipelama. Potpuni treš je glavni na meniju metal publike, verovatno zbog odlicnih solaza gitariste Friša, dok su simpaticni ostatku publike zbog koketiranja sa nasledjem kafanica sa Ibarske… Mene to straši, cak i da me neko drzi za ruku i ponavlja da ce sve biti u redu.

Nakon Pere Deformiranog, malo pre ponoci na binu se popeo bend “Prolece” koji je uspeo da iskoristi vreme na bini. Njima je ostalo nešto manje od pola sata da otprze svoje hc stvari. Pored fenomenalne mracne obrade “Oprosti mi Katrin” zaredjali su krace pesme sa svojim dobro poznatim, blago morbidnim tekstovima. Od svog  ponovnog okupljanja “Prolece” uspevaju da ubace u trecu brzinu, pokupe novu publiku, ali i da zadrze svoje stare prijatelje iz demo dana. To bi predstavljao prvi dan humantiranog dogadjaja.

 

 Drugi dan:

 Drugi dan je prošao u slicnom uzurbanom organizovanju dana (što pre stici na cert, ako je moguce) i propadanju plana do poslednjeg trenutka. Kolega fotograf i ja stigosmo da se adaptiramo i još jednom informišemo. Pozdraviti se sa pristutnima, rukovanje, vjui, fotkanje i sve što ide po redu i zadatku. Druge veceri istakli su se “Tetrapank”, “Zbog Brus Li” i “Super s Karamelom”.

“Grooversi” koji su bliski rokabili zvuku, i pored razigrane publike i Marte (bubnjarke na trajnom zadatku), nisu uspeli da ostvare u potpunosti ocekivanja – energicni nastup. To bi se moglo objasniti periodom koji je potreban za zagrevanje, i cinjenicom da je publika dolazila tek oko 21h, što se smatra optimalnim za pocetak vikenda. Sve u svemu, publici su ponudili zanimljive obrade rokenrol i punk klasika, Balaševiceva obrada, reviltalizirani zvuk iz modernih filmova sa Elvisom, šarene košulje, poigravanje sa kontrabasom. Iako je ovaj zvuk je u mnogome ponovo zaziveo kao andergraund u USA i Švedskoj, mi domaci smo upoznati samo sa Cikinim Bombonama.
 
“Sing Sing Singersi” su se izdvojili klasicnim bluz zvukom usne harmonike i Gretsch gitare (correct me if I’m  wrong). Sledeci su se pripremali “Tetrapank”, koji su pred nastup iskoristili priliku da se predstave, barem gitarista. Gitarista Oliver rece da napišem da je Tetrapank jedan izuzetan bend, koga u stvari gritarista izvlaci i ja ga ovom prilikom pozdravljam. Gde je ono pivo koje je obecao ako ovo napišem?
Bend “Tetrapank” je aktivan vec trecu godinu i svake godine uspevaju da evoluiraju jednu stepenicu više. Bend je cudna mešavina “The Ramones”-a (pevac svakako svojom visinom, stasom i frizurom podseca na Dzoija Ramona) i “Sex Pistols-“a (basista Nikola poznat kao Roten ili samo Dzoni, što zbog maslacka na glavi, što zbog imena), a sa konceptualnim pristupom “The Clash-a” i energijom “The Stoogesa”. Ovakav miks u stvari je ništa drugo do pank, bez ikakvih podela. Energicni pevac peva tekstove pesama na srpskom, što je za svaku pohvalu, zbog znanja da više bendova u gradu peva na “inglišu”. Pesme o “Kariranoj ovci”, o ruznjikavim devojkama, “Lepoj profinoj kci” uz energicno kretanje po bini, bacanje konfeta, deljenje ‘leba narodu su ono što je “Tetrapank” – iskrenost sa puno zajebancije i pomalo konceptualizma. Balaševicevi smerni obozavaoci su se verovatno postideli profine kci koja pije i puši.

 Na sledeca dva benda Crosspoint i Lee Man ispred bine se okupilo nešto manje mase. Publika se malo promuvala i opuštala uz pop-rok ritmove Crosspointa, benda koji je delom sacinjen iskusnih hard korera, vidjenih u nekim bivšim novosadskim bendovima, i dva zenska vokala, studentkinje arhitetutre. Iako mi se nije svideo njihov izbor zvuka i repertoara, uradili su zanimljivu obradu “Devojke sa cardaš nogama”, doduše nešto sporiju i manje energicnu od DJoletove.

Limen se predstavio sa svojom skupinom u klasicnom rokenrol izdanju, koje je pojacano dugackom kosom, levi’s maramom, koznim cizmama i ostalim rekvizitima potrebnim ovom ponovo rodjenom rokeru. Balaševiceva Slovenska postade “Limanska” sa licnim pecatom. Ako nekom treba oprostiti sve promašaje iz 90-ih, to je Lee Man sa Limana. Tako se iz Amerike prosvetljen vratio i Milan Moomin. Pod hitno slati muzicare na prosvetljenje u inostranstvo!
 
Najavljeno je da “Lost Proplelleros” nece nastupiti zbog zdravstvenih problema jednog od clanova. Medjutim,  kasnije je Neša, najavio neplansku i iznenadnu izmenu u programu, popevši se na binu. Tako da su “Zbogom Brus Li” i “Super s karamelom” preuzeli udarni deo programa.

Kao i uvek pankburaška banda u originalnim kostimima oduševila je publiku. Super Slavko sa najavom prve pesme prosledio je odluku da planiraju da sašiju oko 15 pesama za pola sata i tako prirede nezaboravni haos. Usledili su: šutka, deljenje mikrofona uz dobro poznate pesme “Politika”, “Zaseda za Zvonka Bogdana”, “Vaterpolo” i obradu “Jadna i bedna 2007.” Ovim nastupom najavili su i novi album ZBL-a “Ukleti salaš” (izdao PGP RTS -pe-ge-pe re-te-se) koji je dugo prireman. Promocije albuma u obliku koncerta ce uskoro uslediti po pozivu (emisije, svirke). Pojavivši se sa kacigom na glavi, Slavko rece da je spreman za staklene caše ako polete ka bini, ali u toku je akcija za recikliranje plasticnih caša…

 Zurka se nastavila uz zvuke pop-panka simpaticnih Becejaca “Super s karamelom”.  Clanovi ovog benda nastupaju i bez zenskih vokala pod nazivom “Infarkt”. Albumi prvenci obe grupe su poznati publici, te ih je publika docekala pevanjem u glas “Kondorovog leta” “Debele devojke“ i veoma uspešne obrade “Pa dobro gde si ti” koja je jedan mali pop-pank uragan. Najavili su sledeci album sa kojeg su otpevali par pesama.

 

Moja vidno umorna ekipa odlucuje da povrati energiju nakon koncerta u LT Streetu (centar, lokacija hiper novosadski korzo) sokicima i klopom. Jedina mana – teško je izdrzati izlazak kad je vreme za veceru.

Sutra kafa, razmena fotki, opet kasnim i tako sve iz pocetka…

Detaljnu foto galeriju sa Nekih Novijh Klinaca Uzivo pogledajte ovde:
https://rockserbia.net/rsgalerija/NNKZHS/default.htm

Izveštaj za RSN napisala: Jelena Tipšin