GUTTI [SLO], RAIN DELAY [SR], BEDA XPRESS [MAK] & SQMY [SR] LIVE @ AKADEMIJA|Subota 19. septembar

Slovenačka alternativna indie rock grupa GUTTI odrzaće koncert u Velikom klubu Akademije u subotu 19. septembra, uz podršku beogradskog fusion metal benda RAIN DELAY, dok će iste večeri u Malom klubu nastupiti makedonski hc-punk sastav BEDA XPRESS i prestonički alternativni post-punkeri SQMY.
Ceo događaj pratiće i promocija crvenog piva "RED BEER" pivare "KRUGHER & BRENT“.
Početak je zakazan za 22h; klubovi rade spojeno, a cena ulaznice biće 200 dinara.

Petočlani indie-rock sastav Gutti sa svojom atmosferičnom, autorskom muzikom važi za jednu od istaknutijih grupa nove slovenačke rock scene.

Od samog početka članovi benda rade na afirmaciji kroz stvaranje vlastitog zvuka. Slojevita melodijska linija, oslonjena na dvije gitare i ritam sekciju, te pojačana melanholičnim, introspektivno nijansiranim vokalom, modernim, sintetičkim semplovima i invazivnim bitovima, uobličava interesantan pristup urbanom indie rocku.

Debi albumom "ALL EYES ON YOU", koji objavljuje u januaru 2008. za Tatva Records [novi materijal je u pripremi], Gutti nadilazi lokalne okvire; spotovi za numere "This Love" i "Oceanlikes" često se emituju na regionalnom MTV-u, a spomenutim pesmama bend pohodi i same vrhove raznih muzičkih lestvica [MTV Pure Adria Chart, MTV Rock Chart, Charli TV Chart…].

Uz svirke po matičnoj Sloveniji, Gutti nastupa i u nekoliko evropskih zemalja, a kao najzapaženiji izdvaja se ovogodišnji koncert benda u berlinskom klubu NBI, u okviru “Evropske klupske noći” [European Clubnight], festivala u kojem je učestvovalo 120 izvodjaca iz 27 drzava EU.

Našoj publici predstaviće se po prvi put nastupima u novosadskom "CK13" 17. septembra, 18. septembra na REFRACT festivalu u Kragujevcu i – kako je već najavljeno – 19. septembra na beogradskoj Akademiji.

Gutti – "This Love" video- www.youtube.com/watch?v=347PrRuOhYQ
Gutti – "Oceanlikes" video – www.youtube.com/watch?v=z26gXCJyqKk
www.gutti.si
www.myspace.com/guttishelter
 

Beogradski, ekstraordinarno angažovani fusion metal bend Rain Delay je definitivno jedan od onih sastava kojima ne manjka pesama, fanova i koncerata.

U šest godina postojanja grupa je nastupala u preko 30 gradova širom Srbije (sa karavanom Radija 202 i u svojoj produkciji), na Exit festivalu [2006. i 2009. godine], kao predgrupa bendovima Charon, Katatonia i Antimatter u Beogradu…

Rain Delay je objavio dva albuma: "As I Bequeath My Yesterday" [Active Time Records/2005] i "We Forget" [Mr. Metal Records/2008], zrelo i reprezentativno sui generis fusion metal izdanje, obogaćeno uticajem geteborshke melo-death scene.

Prethodne godine bend radi i muziku za film "Who the fuck is Milos Brankovic?" režisera Nebojše Radosavljevića, koji je premijerno pušten na 36. Beogradskom filmskom festivalu – FEST 2008. Kao plod te saradnje, Rain Delay zajedno sa direktorom fotografije Milošem Kodemom i režiserom Nebojšom Radosavljevićem snima i visokobudžetni spot za pesmu "Fulcrum".

Tokom 2009. Rain Delay odnosi pobedu na "Gitarijadi u Ratkovu“, drugoj najstarijoj gitarijadi u Srbiji, nastupa na Park Festu u Bačkoj Palanci i Banjaluci, a poslednja vest iz tabora benda je potpisivanje ugovora na dva albuma sa britanskom izdavačkom kućom Life Burns Records.

Rain Delay – "Fulcrum" video – www.youtube.com/watch?v=CtdqET3UCkk
www.rain-delay.net
www.myspace.com/raindelay