STRATOVARIUS Live in SKC – Beograd, 23.01.2010.

Ne treba puno trošiti reči na ovaj fenomenalni bend, njihov prepoznatljiv zvuk je nešto što ih je ustoličilo u sam vrh Heavy Metal scene. Kombinacija Power-Progressive zvuka u izvedbi ovih vrsnih muzičara, predtavlja ovaj muzički pravac u najboljem mogućem svetlu. Početkom devedesetih godina su stekli potpunu afirmaciju i zasluženo mesto među velikanima kao što su: Helloween, Gamma Ray, Blind Guardian i slični bendovi.

Moglo bi se reći da je njihov put do zvezda bio prilično trnovit i dug. U drugoj polovini osamdesetih godina činilo se kao da mnogo toga fali da bi cilj bio ostvaren. Jedan od dva bitna momenta za dalje etabliranje STRATOVARIUS-a dogodio se 1985. godine kada je u bend došao Timo Tolkki na mesto gitariste, a potpuni uspeh i sklad celoj priči dao je fenomenalni vokal Timo Kotipelto, koji je u bend pristigao 1994. godine. Usledio je niz sjajnih albuma, koji je začinjen sa jednim od najbolji ostvarenja u istoriji "Power" zvuka – album "Infinite" iz 2000. godine.

Postavlja se pitanje kako će STRATOVARIUS zvučati i raditi u budućnosti bez jedne od svojih ključnih karika Tima Tolkkia, koji je 2008. godine napustio bend!?
Svakako će biti bitnih oscilacija u daljem radu, iako polednje ostvarenje "Polaris" ne odstupa od već prepoznatljivog puta koji STRATOVARIUS sledi već duži niz godina.

Piše: Cvijo Lončar