Studentski Kulturni Centar (SKC); Beograd

 Studentski Kulturni Centar (SKC) Beograd

 

 

web prezentacija: http://www.skc.org.yu/

 

aktivnosti:

# kontinuitet kroz rekonstrukciju lokalne scene i demetropolizacije kulturnih aktivnosti.
# unapredivanje kulturne saradnje sa okruzenjem – ljudskim balansom i emocijama.
# povezivanje sa globalnom mrezom po principu kulturnog senzibiliteta i slicnih aktivnosti.
# uspostavljanje prvog kontakta publike sa novim umetnickim ostvarenjima i tendencijama.
# formiranje kriterijume za citanje umetnicke produkcije.
# formiranje mreze kulturnih institucija u regionu.

 

specijalne inicijative:

Aprilski susreti – festival proširenih medija // April

Festival proširenih i novih medija je prvi ove vrste koji se odrzao u regionu. Osnovano 1972. sa konceptom uspostavljanja kulturne razmene, tkzv. susreti mladih umetnika i studenata umetnosti koji su se odrzavali u Aprilu. Logicno, Aprilski susreti. U desetogodišnjem periodu od 1992. do 2002. napravljena je pauza usled ratovanja, društvenih i politickih nestablinosti u regionu. Festival je reanimiran 2002. godine kao multimedijalna manifestacija koja se moze podrazumeti kao najvazniji kulturni dogadaj u ovom gradu.

Safe and sound – festival nove muzike // Novembar

Festival promoviše i prezentira eksperimentalnu i digitalnu muziku afirmišuci mlade autore iz regiona i predstavljajuci svetske umetnike.

 

programi i sektori:

Vizuelna umetnost

Program vizuelne umetnosti je glavna aktivnost Studentskog Kulturnog Centra fokusiran na novim medijima. Od 1971. program je predstavljao najznacajnije umetnike i radove mladih umetnika i studenata sa lokalne i medjunarodne scene. Pet galerija imaju za cilj promociju raznih izlozbi, instalacije, performansa i multimedijalnih projekata.

Pet galerija SKC-a:

* Galerija (85m2) – organizuje izlozbe, performanse, instalacije, video radove, umetnicke radionice. exhibitions, performances, installations, video works, art workshops.

* Happy centre (150m2) deo je kluba gde se organizuju razne izlozbe, prostorne instalacije, video art i multimedijalni projekti. Prostor se rakode koristi kao art kafe.

* Happy Gallery (40m2) – prostor gde se predstavljaju nove tendencije u savremenoj umetnosti. Program predstavlja rad mladih neafirmisanih umetnika i studenata, ali i umetnika koji predstavljaju alternativnu scenu i avangardu. Galerija je fokusirana na afirmaciji stripova, animiranih filmova, nezavisnog izdavaštva i drugih formi manifestacija koje organizuju mladi (mini festivali, konvencije i edukativni programi).

* Galerija Cirkus (25 m2) – lociran u cirkularnom foajeu specijalizovan je za fotografiju. Program ove galerije ima za cilj da podvuce paralelu izmedu raznih tendencija moderne fotografije koja simultano postoji na lokalnoj i medjunarodnoj sceni.

* V.I.P. Art Gallery je specijalizovan program koji se organizuje u raznim prostorima SKC-a, ovo je takozvana mobilna galerija. Cilj je istrazivanje i promocija modernih umetnickih disciplina: Video, Instalacija, Performans – VIP.

Film / pozorište

Filmski program – Film forum funkcioniše na tri nivoa: predstavlja znacajne filmske autore i njihove radove, uvodi u svet alternativnog filma i B produkcije, film forum izdaje i istrazivanja u ediciji knjiga Vrtoglavica i Film forum.

Pozorišni program funkcioniše bez stalnog repertoara i ansambla, fokusiran na kamernim predstavama koje su organizovane u saradnji sa Fakultetom Dramskih Umetnosti ili nezavisnih umetnickih grupa.

Vecina ovih programa odrzavaju se u Velikoj sali – najveci i najfleksibilniji prostor u SKC-u. 220 kvadratnih metara sa šest stubova i balkonom stvaraju unikatnu atmosferu. Sa prirodnom scenom, Velika sala ima kapacitet od 200 sedecih mesta i 1.000 stajanja.

Muzicki program / radio

Muzicki program podeljen je u tri sektora: eksperimentalna i elektronska muzika; jazz, blues, rock and pop; i klasicna i avangardna muzika. Koncerti se obicno odrzavaju u dva prostora: Drugi Novi Klub DNK – ima kapacitet od 300 stajanja ili 100 sedecih mesta i idealno je za manje koncerte, ‘clubbing’ , pozorišne predstave; tokom leta vecina programa se realizuje u bašti – sa kapacitetom od 2,000 ljudi; osim muzickih dogadjaja, bašta moze da ‘posluzi’ za razne programe – od vizuelne umetnosti do pozorišta, takodje sluzi kao letnji art kafe.

Radio SKC (107.9 MHz) lociran je u bašti SKC-a na prostoru od 50 m2 i emituje program namenjen studentskoj populaciji i mladima. Radio ima veliku slušanost uglavnom zahvaljujuci svom muzickom programu.

Forum / Knjige / Arhiva

SKC Forum je program javnog govora. Javna diskusija o aktuelnim društvenim i kulturnim temama. Forum takodje promoviše nove kulturne produkcije. U okviru ovog programa organizovana je Speak out art debata koja je bazirana na istim principima kao i Speaker’s corner u Hyde Parku – London. Vecina ovih aktivnosti odrzavaju se u maloj sali – 108 m2 i 150 mobilnih sedišta.

Izdavaštvo ima dvojnu funkciju: javno predstavljanje bogate 30-godišnje istorije SKC-a, i aktivne projekte koje se predstavljaju u formi izdanja. Takodje postoji i segment izdavaštva koji je direktno povezan sa knjizarom studentskog kulturnog centra.

Arhiva je dokumentacioni centar koji skuplja blago SKC-a, fotografije, tekstove, štampani materijal i filmove. Arhiva sluzi za obogacivanje web prezentacije SKC-a i izdavackog programa.

 

prostori:

 

VELIKA SALA

 Najveci i najfleksibilniji prostor u centru zgrade. zauzima površinu od 220 kvadratnih metara sa šest stubova i balkonom koji joj daju jedinstvenu atmosferu.

Sa prirodnom scenom, velika sala ima kapacitet od 200 sedišta ili 1000 ljudi.

 

 

 

DNK

 Kapacitet od 300 ljudi (ili 100 sedista), idealan za manje koncerte, klupska dešavanja i pozorišne predstave.

 

 

 

 

HAPPY CENTAR

 Centralni deo zgrade u kome se odvijaju razne izlozbe, prostorne instalacije, video art i multimedijalni projekti. povrsina 150m2.

 

 

 

 

GALERIJA SKC

 Koristi se za izlozbe, performanse, instalacije, video radove, art radionice… povrsina 85 m2.

 

 

 

 

 

GALERIJA CIRKUS

 Smeštena u kruznom foajeu, specijalizovana je za fotografiju. površina 25 m2.

 

 

 

 

 

SRECNA GALERIJA

 Površina 40m2.

 

 

 

 

 

BAŠTA

 Za vreme leta vecina programa se realizuje u Bašti – sa kapacitetom od 2000 ljudi. pored muzickih dogadjanja, sposobna je da primi razne tipove programa – od vizuelnih umetnosti do pozorišta. takodje sluzi i kao letnji art cafe.

 

 

 

 

MALA SALA

 108 m2 i 150 pokretnih sedišta.

 

 

 

 

 

KNJIZARA STUDENTSKOG KULTURNOG CENTRA

 Knjizara radi svakog dana od 9 do 22h.

 

 

 

 

 

PROGRAM:

Subota 19. septembar

Jelen Pivo Live festival

Nastupaju:

The Rakes, Echo & The Bunnymen, Eva Bran, Nežni Dalibor, Veliki prezir. 

Ponedeljak, 21. septembar 

20:00 Velika sala

„Berger je kriv” Goran Šobić

Promocija zbirke rock poezije

Da George Berger tog predivnog njujorškog jutra nije mokrio po novinama na kojima je, gle čuda, bila slika mlade bogatašice i vest o proslavi povodom njenog rođendana, trenutak pre nego što je Klod Huper Bukovski zauvek zamakao u nepoznato, danas bi bio živ. Tada ne bi bilo ničeg.

”Berger je kriv” je poetski roman o večnoj ljubavi, nemaru, izdaji, besu, krivici, kajanju, očaju, pretnjama, ljudskoj gluposti, stremljenju ka, borbi protiv, osveti, neminovnosti, žalu… i o smrti… a sve to kroz formu traženja krivca – ali uvek u drugom. 

Promociju ovog dela kojoj Sirano nadeva ime ITD (ideja, talenat, delo) će biti izvedena u formi javne radio emisije. Pesme će govoriti:. Vudu Popaj, pevač, pisac, Dejan Drvenica, slikar, dizajner, Predrag Mitrović, muzičar, pisac, doktor, Aca Seltik, pevač, novinar, Dragan Novičić, menadžer, Petar Janjatović, Marko Stojanović, Bane Lokner, Milan Đurđević… Neke pesme će biti odsvirane unplugged, a neke predstavljene video formom.

Sirano je gitarista i vođa rock sastava „Zid Mortal”, koji je izdao dva autorska albuma i to „Iskon” 2001. i „Svemir i ljudska glupost” 2004., autor je i voditelj kultne rijaliti radio emisije „Džiterbag”, predsednik je pokreta „Neki rok” a kao pesnik je izdao i zbirku pesama „Ovde ko uđe ne izlazi živ” 2006.

  

Ponedeljak 21. septembar

Nadplesni VJ & DJ duo „Zlo i naopako”

22.00 Happy centar

NEW YORK UNDERGROUND

(Johnny Thunders, The Cramps, D.N.A.

Contortions, Suicide, Bad Brains,

Dead Bozs, Ramones, Dictators…) 

Utorak, 22. septembar 18:00 Mala sala

Muzikoterapija, ciklus predavanja

Tema: SAMO ZA LEVU RUKU – klavirska muzika od F. Kalkbrenera do danas

Predavač: Jelena Knežević, dipl. muzičar FMU, kandidat u edukaciji UMTS 

Sreda 23. septembar

17.00 ispred svečanog ulaza SKC-a

Izložba – javna prezentacija radova sa radionice

DANI EVROPSKE BAŠTINE

Baština – podsticaj interkulturnog dijaloga

Kreativna crtačka radionica 

Sreda 23. septembar

20.00 velika sala

Gudači Sv. Đorđa, koncert 

Sreda 23. septembar

13.00 happy centar

Press konferencija povodom VII Međunarodnog Salona stripa 

Četvrtak 24. septembar

VII Međunarodni salon stripa 

Od 15.00 Happy Centar SKC: BERZA STRIPA 

19.00 OTVARANJE IZLOŽBI SALONA:

Velika sala, Galerija Art@Art: KONKURS ’09 – IZLOŽBA NAJBOLJIH RADOVA

Srećna Galerija: RUFUS DAYGLO, Velika Britanija, izložba gosta

Galerija SKC:  R. M. GERA, izložba specijalnog gosta

Galerija Cirkus: JUBILEJI – 40 GODINA STRIPA DIKAN 

(izložbe su otvorene od 10.00 do 20.00) 

20.00 Velika sala: SVEČANA CEREMONIJA OTVARANJA I DODELE NAGRADA  

21.00 “Living Room” Klub, SKC: Blues Session za pobednike Salona, “Fatalna celulitna opsesija” (Bojan M. Đukić, bas gitara/vokal; Dejan Hasečić, solo gitara/klavijature; Igor Mišković, gitara; Mihajlo Mitrović, bubnjevi) + R.M. GERA, gitara/vokal 

Petak 25. septembar

VII Međunarodni salon stripa 

Od 11.00, Happy Centar SKC: BERZA STRIPA

17.00 Velika sala: JUBILEJI – 40 godina stripa Dikan, Razgovor sa Lazom Sredanovićem

18.00 Velika sala: JUBILEJI – 70 godina Politikinog Zabavnika, tribina

19.00 Velika sala: THE WOODLANDS, prezentacija međunarodnog projekta, Gregg Cox, SAD / Aleksandar Sotirovski, BJRM

20.30 Velika sala: RUFUS DAYGLO, Velika Britanija, predstavljanje gosta 

Subota 26. septembar

VII Međunarodni salon stripa 

Od 11.00 Happy Centar SKC: BERZA STRIPA

14.00 – 17.00 Srećna Galerija: CRTAČI CRTAJU ZA VAS, najeminentniji domaći autori potpisuju stripove posetiocima

17.00 Velika sala: JUBILEJI – 10 GODINA STRIP VESTI, Zlatko Milenković, Novi Sad, tribina

18.00 Velika sala: UDRUŽENJE STRIP AUTORA SRBIJE, predstavljanje

19.00 Velika sala: „STRIP IT“, Holandija, prezentacija međunarodnog projekta 

20.00 Velika sala: STRIP ALTERNATIVA U SRBIJI, promocije

21.00 Velika sala: mr Marko Aleksić, ISTORIJA I STRIP: MAČ PRINCA VALIJANTA, predavanje  

Nedelja 27. septembar

VII Međunarodni salon stripa 

Od 11.00 Happy Centar SKC:  BERZA STRIPA

14.00 – 17.00 Srećna Galerija: CRTAČI CRTAJU ZA VAS, najeminentniji domaći autori potpisuju stripove posetiocima

17.00 Velika sala: PROMOCIJE IZDAVAČA

20.30 Velika sala: R.M.GERA, predstavljanje specijalnog gosta Salona