American Music Club u SKC-u – izvestaj

Osnovani su daleke 1982. godine u San Francisku. Vremenom grupa je cesto menjala postavu. 1994. Mark je rasformirao bend zarad solo karijere, da bi pre pet godina ponovo okupio American Music Club kada i nastaje povratnicki album Love Songs for Patriots. U Beograd su došli kako bi nam prezentovali poslednji album izdat prošle godine pod nazivom The Golden Age. Izdali su do sada 9 albuma, ne racunajuci Markovu bogatu solo karijeru. AMC je trenutno na turneji po Evropi.

Da se ne bi dosadjivali cekanjem benda, publiku je zagrejao bubnjar AMC Steve Didelot uzevši gitaru i odsviravši par pesmica. Ubrzo se pojavljuje kompletan bend nagradjen ovacijama iz publike. Stvarno je divno slušati ih uzivo. Toliko emocija, tolika iskrenost, tolika energija, ali i tezina recima je neopisiva.

Mark Eitzel na svoj nacin preuzima svu nepravdu, sve ono što nas cini nervoznim iskazuje gorcinu. Pokazao je zašto ga smatraju za jednog od najboljih rock poeta današnjice. Depresivna nota, ali i specifican humor dominiraju u njegovim tekstovima. Mark je pre pocetka svake pesme objašnjavao kako je nastala ili o cemu govori. Duhovitost nije izostala. Bio je vidno nasmejan, osmeh nije skidao sa lica. U pojedinim trenucima, kada su u sred nastupa imali manji tehnicki problem, on nije stao, vec je uzeo gitaru i sam odsvirao i otpevao pesmu. Muzicki zvuci savršeno. U nekim trenucima daje cisto neku podlogu, a negde su gitarski rifovi toliko izbaceni u prvi plan da se Mark i ne cuje jasno.
Lepo je videti pun SKC publikom prosecne starosti oko 35 godina. Masa je bila umerena, uglavnom tiha, nagradjivala je ponekim vriskom i aplauzom Markove pesme.

Koncert je trajao sat i po, sasvim dovoljno. Publika je izvukla dva bisa, prosto im nije dala da prekinu nastup. Nagradjeni pozorišnim aplauzom, AMC se povukao sa bine, ostavili su nas sa samim sobom da odemo tiho u još jednu oktobarsku noc.

Fotografije sa koncerta pogledajte u našoj foto galeriji:

https://rockserbia.net/rsgalerija/AmericanMusicClub/default.htm

 

Nemanja DJordjevic